Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.

Reklama

Większość przepisów na chłodniki wykorzystuje mleko i inne przetwory mleczne. Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą je zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub kokosowym.

Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na lato

Klasyczny chłodnik litewski przygotowywany jest na bazie botwinki i zsiadłego mleka lub śmietany. To tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Chociaż jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, należy liczyć się z koniecznością schłodzenia zupy, co może zająć nawet godzinę. Jeśli chcesz ugotować wegański chłodnik z botwiny, zamiast maślanki użyj mleka kokosowego i nie dodawaj jajek.

Składniki:

Zobacz także
  • 1 litr maślanki,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka gotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Botwinkę – łodygi i buraczki – pokrój w kostkę, zalej szklanką wody i gotuj kwadrans.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno poszatkuj.
  • Obierz ogórek i zetrzyj na grubej tarce.
  • Do ostudzonego wywaru dodaj maślankę i pozostałe warzywa.
  • Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
  • Podawaj z przekrojonymi na pół ugotowanymi jajkami.

Chłodnik w 10 minut

Zupa na lato nie zawsze musi być schładzana – można ją przygotować również bez gotowania. Wystarczy wykorzystać blender, który dokładnie rozdrobni wszystkie warzywa, tworząc z nich krem.

Składniki:

  • pół kilograma buraków,
  • 1 ogórek,
  • szklanka zsiadłego mleka,
  • szklanka kefiru,
  • szczypiorek,
  • koper,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • pieprz, sól.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj obrane buraki i ogórek.
  • Zalej je kefirem i maślanką.
  • Posiekaj czosnek, koper i wymieszaj z warzywami.
  • Dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
  • Dopraw solą i czosnkiem.

Gazpacho – hiszpański chłodnik na lato

Gazpacho to hiszpańska zupa na zimno, która nie wymaga wcześniejszego gotowania i przygotowywania wywaru. Jej podstawą są: pieczywo, oliwa, ocet i surowe warzywa. Gazpacho powinna być podawana bardzo schłodzona. Jeżeli się spieszysz, możesz do zupy dodać kostki lodu, ale licz się z tym, że zupa będzie rzadsza.

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorów,
  • czerwona papryka,
  • mała cebula,
  • 2 ogórki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • czosnek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 pszenne bułeczki,
  • sól.

Czas wykonania: 20 minut + czas na schłodzenie

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Wydrąż miąższ z bułeczek, porwij na małe kawałki i dodaj do czosnku.
  • Dolej oliwę i odstaw.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórek.
  • Obierz cebulę, ogórki, paprykę i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Zblenduj wszystkie składniki.
  • Dodaj ocet, dwie szklanki wody i ponownie zmiksuj.
  • Przetrzyj przez sitko i wstaw do schłodzenia do lodówki.

Szybka owocowa zupa na zimno

Zupy nie zawsze muszą być wytrawne, a w sezonie letnim wręcz wskazane jest wykorzystywanie świeżych owoców do przygotowywania słodkich potraw. Zupy owocowe są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Dodatkowo są bardzo zdrowe – owoce leśne mają dużo witamin: C i E oraz witamin grupy B.

Składniki:

  • szklanka jagód (świeżych lub mrożonych),
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • 2 szklanki malin,
  • szklanka maślanki,
  • garść liści mięty.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj owoce razem liśćmi mięty.
  • Przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
  • Wymieszaj z maślanką.
  • Podawaj ozdobione całym listkiem mięty.

Chłodnik truskawkowy

Owocowe zupy na ciepłe dni można przygotowywać także z mrożonych owoców. To dobra wiadomość dla osób, które chętnie jedzą chłodniki także zimą. Jedzenie takich zup pomaga zwiększyć odporność, ponieważ owoce zawierają dużo witamin: C, E, A, B1, B2, B3 i B6. Jeśli obawiasz się, że twój blender może nie poradzić sobie z zamarzniętymi truskawkami, wcześnie je rozmroź.

Składniki:

  • szklanka mrożonych truskawek,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • garść płatków migdałowych,
  • cukier waniliowy.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posyp truskawki cukrem i cukrem waniliowym.
  • Zmiksuj owoce z jogurtem naturalnym.
  • Po nałożeniu posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama