mięso z ryżem
Pixabay/mateya/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Prosty przepis na zupę strogonow. Sycąca potrawa z mięsem

mięso z ryżem
Pixabay/mateya/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Do przygotowania zupy strogonow najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ale można to mięso zastąpić tańszą ligawą lub rostbefem wołowym.

 

Nazwa „strogonow” pochodzi od nazwiska rosyjskiego hrabiego pełniącego funkcję dyplomaty, który żył w XIX wieku. Spopularyzował on potrawę, którą przyrządził francuski kucharz pracujący na dworze Aleksandra I.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • rondelka.

 

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta,
  • 0,25 kg pieczarek,
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych,
  • 4 cebule,
  • 1,5 litra woda,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, a po osuszeniu pokrój na nieduże kawałki w poprzek włókien.
2. Oprósz kawałki mięsa solą i pieprzem i odstaw.
3. W czasie gdy mięso maceruje się, obierz cebulę i pokrój ją w niedużą kostkę.
4. Pieczarki i paprykę umyj, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
5. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć mięso i podsmaż je tak, aby zarumieniło się z każdej strony (około 3 minut). Nie musisz go smażyć długo, ponieważ później będzie jeszcze duszone.
6. Podsmażone mięso przełóż do rondla.
7. Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj ją do mięsa. W rondlu powinna znaleźć się jeszcze papryka i pieczarki.
8. Mięso i warzywa zalej wodą tak, aby były całkowicie zanurzone w płynie.
9. Duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso i warzywa będą miękkie.
10. Następnie do zupy dodaj ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy i zabiel zupę śmietaną. Pamiętaj, że aby uniknąć zwarzenia się śmietany w gorącej zupie, należy wcześniej w osobnym naczyniu połączyć śmietanę z jedną chochlą zupy, by temperatura się wyrównała. Dopiero taką miksturę możesz dodać do rondla.
11. Potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku.


Zupę można podawać z makaronem lub tylko ze świeżym pieczywem.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Występ 14-letniej Wiktorii poruszył jurorów "The Voice Kids"! To ona wyra show TVP?

zobacz 00:47