Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia

Zupa z pietruszki i gruszki to kolejna propozycja na uwielbiane zupy krem. W tej wersji ma zdecydowany jesienno-zimowy charakter. Połączenie korzenia pietruszki i słodkiej gruszki nadaje jej wyjątkowy, niespotykany smak. To szybkie i sycące danie sprawdzi się również dla osób na diecie wegetariańskiej lub odchudzającej. Przygotowaliśmy dla Was najprostszy przepis na krem pietruszkowo-gruszkowy.

Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkową

Składniki na zupę krem (4 porcje)

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • dojrzała gruszka
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • szklanka mleka 
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • opcjonalnie: parmezan lub ziarna słonecznika i grzanki

Jak zrobić zupę z pietruszki i gruszki?

  1. Pietruszkę należy obrać, umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kosteczkę.
  2. Do średniego garnka wlać oliwę lub masło i podsmażyć pietruszkę z ziemniakami przez 5 minut.
  3. Gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pietruszki. Całość doprawić i smażyć jeszcze około 10 minut.
  4. Warzywa zalać bulionem, zagotować, a następnie gotować około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy całość.
  6. Zawartość garnka miksujemy na gładki krem i ostatecznie doprawiamy.
  7. Podajemy z ziarnami słonecznika lub tartym parmezanem, można również dodać grzanki.

Jak zrobić grzanki ziołowe do zupy krem?

  • kilka kromek białego pieczywa, najlepiej lekko czerstwego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie lub oregano, czosnek granulowany

Przepis na grzanki do zupy krem

  1. Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  2. Dolewamy kilka łyżek oliwy i dokładni mieszamy.
  3. Następnie wszystko posypujemy przyprawami według uznania i ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Pieczywo wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 10-15 minut w 200 stopniach. Do momentu, aż grzanki uzyskają złoty kolor i staną się chrupkie.

 

Więcej na temat przepisy zupy