Klasyczna zupa krem z cukinii jest pyszna i sycąca. Delikatny smak podkreśla smażona cebulka z czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek lub pestek dyni. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na zupę krem z dyni.

Reklama

Cukinia to warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości w kuchni. Można z niej przyrządzić pyszne placki, frytki czy babeczki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu. Jej delikatność warto podkreślić subtelnymi smakami - kremową śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.

Często wykorzystywana jest do różnych przetworów - ketchup z cukinii oraz cukinia kiszona lub marynowana są niezwykle popularne.

Cukinia - witaminy i składniki odżywcze

Ma najwięcej wartości ze wszystkich warzyw dyniowatych. Cukinia jest dobrym źródłem takich witamin i składników, jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • jod.

Cukinia ma bardzo mało tłuszczu i kalorii, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. To idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej. Z cukinii można przygotować np. makaron spaghetti, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasyczny. Warto również wspomnieć, że zapobiega on zatrzymywaniu się wody w organizmie i zakwaszeniu organizmu.

Zobacz także

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki na zupę z cukinii

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże cukinie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i świeżo mielony pieprz

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę na ćwiartki.
  2. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w talarki lub kostkę.
  3. Na maśle podsmażyć cebulę na złoto, pod koniec dodać czosnek.
  4. Dodać ziemniaki smażyć 5 minut.
  5. Dodać cukinię i zalać warzywa bulionem.
  6. Zupę gotować przez 25 minut.
  7. Zblendować wszystkie składniki. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama