Gulasz z jelenia ugotowany z grzybami
©anna_shepulova/Fotolia

Rozgrzewająca zupa gulaszowa to idealny wybór na chłodne jesienne wieczory. Jest bardzo smaczna i niezwykle sycąca, a jej przygotowanie nie jest trudne. Poniżej znajdziecie prosty, sprawdzony przepis na zupę gulaszową z kiełbasą. 

Tego typu danie może być traktowane jako zupa i drugie danie w jednym. Duża zawartość warzyw i mięsa sprawi, że będziemy pełni energii, a gorący bulion rozgrzeje w chłodne dni. Pikantność zupy można stopniować dodając odpowiednią ilość ostrej papryki, można również dodać chilli i czarny pieprz.

Jakie mięso będzie najlepsze do zupy gulaszowej?

Poniższy przepis bazuje na dwóch rodzajach mięsa łopatce wieprzowej i kiełbasie, jednak można go dowolnie modyfikować. Do zupy gulaszowej możemy także wrzucić: szynkę lub karczek wieprzowy, mięso wołowe, np. udziec lub zmieszać różne rodzaje mięs. Dodawanie kiełbasy nie jest obowiązkowe, jeśli chcemy z niej zrezygnować, wystarczy dodać więcej innego mięsa. Do zupy najlepiej nada się mięso dość tłuste, ale bez twardych włókien.

Przepis na zupę gulaszową z kiełbasą

Składniki na zupę gulaszową

Jak zrobić zupę gulaszową z kiełbasą?

  1. Łopatkę i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a ziemniaki i paprykę w drobną kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, grubości ok. 0,5 cm.
  2. Na oleju podsmażamy cebulę na lekki złoty kolor, pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
  3. Wrzucamy pokrojoną łopatkę i i obsmażamy ją z każdej strony.
  4. Dodajemy przyprawy i podsmażamy wszystko jeszcze przez minutę. 
  5. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
  6. Dodajemy passatę i mieszamy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
  7. Dodajemy marchewkę, ziemniaki, kiełbasę i paprykę. Wszystko gotujemy jeszcze przez 30 minut.
  8. Doprawiamy według uznania. W tym momencie możemy dodać groszek, jeżeli używamy.

 

 

 

Więcej na temat przepisy zupy