Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Reklama

Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze.

Zista, czyli ucierana babka

Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • formy do pieczenia (np. keksówki),
  • miski,
  • garnuszka.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy),
  • 5 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 1 żółtko,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • bułka tarta (do obsypania formy),
  • 150 g cukru pudru.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka.

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę.
  • Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj cukier.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj.
  • Cytryny sparz we wrzątku.
  • Zetrzyj na tarce.
  • Z jednej z cytryn wyciśnij sok.
  • Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj.
  • Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wstaw do pieczenia na około 45 minut.
  • Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka.
  • Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko.
  • Dokładnie wymieszaj, aż się wszystko połączy.
  • Polej gotową polewą ciasto.
  • Odczekaj, aż masa zastygnie. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama