Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.

Reklama

Zioła w kuchni możemy uprawiać na parapecie w doniczce. Jest to idealny sposób na to, aby mieć pod ręką zawsze świeże przyprawy. Ich pielęgnacja nie wymaga wielkich nakładów siły czy pieniędzy, ponieważ wystarczy zakupić doniczkę, ziemię i nasiona. Jedyną czynnością pielęgnacyjną okazuje się podlewanie rośliny – raz lub dwa razy w ciągu dnia.

Jakie zioła są kulinarnym „must have” w kuchni?

Zioła, które dodają potrawom smak, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano, pietruszka i koperek.. Można nimi przyprawić potrawy mięsne, zupy i sosy. Nadają im aromatycznego zapachu czy wzmacniają smak.

  • Bazylia - „ziołowa królowa” w polskich domach. Posiada ostry, choć aromatyczny zapach. Idealnie wkomponowuje się w potrawy z pomidorów, np. spaghetti lub lasagne. Często dodawana do potraw mięsnych.
  • Tymianek – również ma silny aromat przez co łączony jest z potrawami mięsnymi – drobiem, wołowiną. Ma właściwości odtruwające i wspomagające trawienie, dlatego tym bardziej sprawdzi się przy ciężkostrawnych posiłkach.
  • Oregano – przyprawa ma mniej intensywny zapach niż bazylia czy tymianek, jednak w smaku jest dość gorzki. Przyprawiamy nim mięsa, pizzę czy gęste sosy. Jest również dodawana do win i innych trunków alkoholowych domowej roboty.
  • Pietruszka – jest mało intensywna w smaku, choć dodaje aromatu zupom czy sosom. Jest bogata w witaminy, min. witaminę C i A. Posiada właściwości lecznicze – np. wzmacnia organizm.
  • Koperek – zawiera wiele właściwości leczniczych, m.in. olejek eteryczny, sole mineralne, wapń i żelazo. Można nimi doprawić przetwory z ogórka czy papryki. W posiłkach dobrze komponuje się smakowo z ziemniakami, jajkami czy rakami i krabami.

Zobacz także

W kuchni powinniśmy również mieć m.in. szałwię i rumianek. Najczęściej przygotowuje się z nich gorące napoje, wywary, płukanki – ze względu na ich właściwości lecznicze. Herbaty z ziół łagodzą dolegliwości żołądkowe, uspokajają, a nawet walczą z infekcjami górnych dróg oddechowych (np. zapalenie gardła).

Zioła w kuchni możemy również mieć w postaci zasuszonego, zmielonego proszku. W sklepach spożywczych czy zielarskich mamy szeroki wybór przeróżnych ziół, które przyprawią potrawy i nadadzą im intensywny smak. Należy jednak pamiętać, że najwięcej substancji prozdrowotnych znajduje się w ziołach uprawianych na własnym parapecie, balkonie czy w ogródku ziołowym. Są również bardziej aromatyczne i skuteczniej poprawiają smak potraw.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama