Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.

Reklama

Zimne przekąski z ciasta francuskiego, sałatki czy koreczki sprawdzą się na każdej imprezie – są proste w przygotowaniu i wygodne do jedzenia.

Koreczki – proste zimne przekąski na przyjęcie

Koreczki to szybkie zimne przekąski na przyjęcie – wystarczy na wykałaczkę nadziać poszczególne składniki i ułożyć na półmisku, talerzu bądź desce albo umocować w połówce owocu (np. jabłka). Przy doborze składników na koreczki musisz pamiętać, żeby każdy koreczek był odpowiednio soczysty, ponieważ przeważnie nie podaje się ich z sosem. Produkty powinny być drobno pokrojone, w sam raz na kęs lub dwa.

Przepis na koreczki z fetą

Składniki:

Zobacz także
  • kostka sera typu feta,
  • zielone i czarne oliwki,
  • papryka czerwona,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypta oregano i bazylii,
  • opcjonalnie: oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  • Ser pokrój w kostki o boku około 1-1,5 cm.
  • Obtocz kosteczki w wymieszanych ziołach, możesz połączyć je z oliwą z oliwek, wtedy lepiej przykleją się do sera.
  • Pomidorki umyj i przekrój na pół.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę, o wymiarach zbliżonych do kostek sera.
  • Nabijaj na wykałaczki po kolei ser, paprykę lub pomidorka i zieloną lub czarną oliwkę.
  • Wskazówka: Możesz użyć też oliwek nadziewanych, np. papryką.

Nie wiesz jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Skorzystaj z oferty promocje Media Markt i kup książkę z przepisami.

Przepis na sałatkę na przyjęcie

Sałatki to zimne przekąski na imprezę domową, które bardzo szybko przygotujesz z gotowych produktów.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu,
  • ½ świeżej papryki lub papryka marynowana,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź go.
  • Odlej większość oleju z tuńczyka, odcedź kukurydzę i groszek.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę, możesz też pokroić marynowaną.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem i połącz z majonezem.
  • Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Wskazówka: Jeśli używasz papryki marynowanej, powinno jej być tyle samo co kukurydzy.

Zimne przekąski z ciasta francuskiego

Zimne przekąski na imprezę przygotowane z ciasta francuskiego mogą być słone lub słodkie. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta, na przyrządzenie ciasteczek potrzebujesz zaledwie kilkunastu minut.

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego (1 opakowanie),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki śmietanki 18%,
  • oliwa z oliwek do podsmażenia czosnku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ulubiony ser pleśniowy z niebieską pleśnią lub ser typu feta.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
  • Dodaj szpinak i podsmaż wszystko pod pokrywką około 15 minut. W tym czasie szpinak się rozmrozi i podgrzeje.
  • Odparuj nadmiar wody, podgrzewając szpinak na patelni bez pokrywki.
  • Dodaj śmietankę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Wyłącz grzanie i lekko przestudź.
  • Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm.
  • Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę szpinaku, tak by od brzegu zostało około 2 cm ciasta z każdej strony.
  • Opcjonalnie możesz położyć na środku każdego ciastka kosteczkę ulubionego niebieskiego sera pleśniowego lub fety.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
  • Ciasteczka ze szpinakiem mogą być podawane jako gorąca i jako zimna przekąska na przyjęcie.

Wskazówka: Ciasteczka francuskie z tego przepisu doskonale smakują z sosem czosnkowym.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama