zapiekanka warzywna
© lilechka75/Fotolia.com

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką to pożywne i sycące danie. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Aby była jeszcze bardziej treściwa, można do niej dodać nieco boczku. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na zapiekankę brukselkową.

Jeśli lubisz smak brukselki, koniecznie skosztuj zupy brukselkowej lub klasycznej brukselki z zasmażaną bułką tartą.

Brukselka - składniki odżywcze

Brukselka to źródła niezwykle cennego sulforafanu, który ma silnie działanie antynowotworowe. W brukselce znajduje się również wiele innych składników odżywczych i witamin, takich jak:

  • witamina C,
  • magnez,
  •  wapń,
  •  fosfor,
  •  żelazo,
  •  potas,
  •  cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Dodatkowo brukselka jest warzywem niskokalorycznym, więc świetnie sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej. Z drugiej strony zawiera wiele błonnika pokarmowego, dzięki czemu będziemy po niej syci przez dłuższy czas.

Przepis na zapiekankę z brukselką

Składniki na zapiekankę brukselkową (4 porcje)

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g brukselki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego - parmezan, cheddar lub emmentaler
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: tymianek, sól i pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: 100 g boczku wędzonego

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brukselką?

  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować niemal do miękkości - powinny być lekko twarde w środku.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Następnie podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, jeśli używamy.
  4. Brukselkę przekroić na ćwiartki lub połówki - zależnie od wielkości. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami pokrojonymi w plastry. Na wierch wyłożyć cebulkę z boczkiem.
  5. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić. Zalać ziemniaczki z brukselką i cebulą.
  6. Posypać ulubionym serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.  

 

 

Więcej na temat warzywa przepisy obiady