Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia.

Reklama

Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Nieliczni mogą rozkoszować się chlebem z pieca chlebowego.

Wypiek chleba w piekarniku – krok po kroku

Chleb możesz piec w blaszanej formie – wówczas konieczne jest wysmarowanie jej olejem lub w formie silikonowej, która nie potrzebuje tłuszczu.

Składniki:

Zobacz także
  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka soli,
  • 3 szklanki letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.

  2. Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem, solą i wodą.

  3. Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni.

  4. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy.

  6. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Marzy Ci się domowy, świeży chleb? Już dziś pobierz dostępny w Electro kod rabatowy i kup specjalny piekarnik do pieczenia chlebka!

Domowy wypiek chleba na zakwasie – sprawdzony przepis

Chleb na zakwasie jest wilgotny, sprężysty i chrupiący. Klasyczny i przepyszny zarazem. Rozczyn należy przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej (można też zmieszać mąkę pszenną i żytnią),
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego,
  • 2,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. 1. Wodę, zakwas i 2 szklanki mąki wymieszaj i zostaw na noc.

  2. 2. Pozostałą część mąki wymieszaj z solą i zaczynem i zagniataj ciasto przez 10 minut. Możesz sobie pomóc mikserem.

  3. 3. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na cztery godziny.

  4. 4. Po upływie każdej godziny wyrabiaj i zagniataj ciasto – sprzyja to napowietrzaniu chleba.

  5. 5. Po ostatnim zagniataniu odstaw ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 2 godziny.

  6. 6. Przez 10 minut piecz chleb w temperaturze 250 stopniach Celsjusza, a następnie przez kolejne 30 minut w 200 stopniach.

Domowy wypiek chleba w automacie

Domowy wypiek można przyrządzić w maszynie do pieczenia chleba. Zaczyn, mąkę i sól (w proporcjach z poprzedniego przepisu) należy umieścić w automacie, ustawić program do wyrastania i wyrabiania chleba. Później najlepiej postępować zgodnie z punktem 6. z przepisu na chleb na zakwasie. Jeśli nie mamy czasu, chleb można wypiec w maszynie zgodnie z jej programem pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia warto posmarować skórę jajkiem – dzięki temu będzie pięknie zarumieniona.

Wypiek chleba w piecu chlebowym

Wiele osób z nostalgią wspomina chleb przygotowywany w tradycyjnym piecu chlebowym. Piece chlebowe mieszczą się zwykle jedynie w pizzeriach i restauracjach. Na luksus posiadania pieca w domu mogą pozwolić sobie tylko osoby, które mają dom wolnostojący i bardzo dużą kuchnię. Piec chlebowy może także stanowić ciekawy element architektury ogrodowej. Dostępne są zarówno tradycyjne piece opalane drewnem, jak i piece elektryczne. Piec rozpala się około 3 godziny przed włożeniem pieczywa. Do rozpałki najlepsze jest drewno bukowe lub chrust. Po godzinie uzyskujemy temperaturę około 250 stopni Celsjusza. Konieczne jest równomierne nagrzewanie pieca przez około 1,5 godziny, a następnie usunięcie popiołu. Później wystarczy wilgotną szmatką przetrzeć spodnią powierzchnię paleniska.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama