pasternak
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Staropolskie „ptasie gniazdo” - pasternak – co to jest i jak się go je?

pasternak
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Pasternak kiedyś często stosowany w kuchni, dzisiaj uchodzi za rarytas. Koperkowo-anyżowy aromat wyróżnia go spośród popularnych warzyw. Jest to roślina, przypominająca korzeń pietruszki a jej część naziemna wygląda jak baldachim kopru włoskiego.

Pasternak – właściwości

Pasternak działa przede wszystkim moczopędnie, przez co odtruwa organizm z toksyn. Dlatego polecany jest osobom borykającym się z problemami układu moczowego oraz reumatyzmem. Ponadto zawiera duże ilości białka – przez co jest cennym pożywieniem dla wegan i wegetarian. Pasternak ma tyle samo witaminy C, co pomidor. Zawiera również fosfor, potas, wapń i żelazo.

Pasternak – jak jeść?

Pasternak doskonale sprawdza się jako składnik różnego rodzaju bulionów, Może też z powodzeniem być alternatywą dla popularnego na naszych stołach ziemniaka.

Pasternak jest świetnym dodatkiem do potraw oraz jako smaczna i zdrowa przekąska. Można z niego przyrządzić aromatyczną surówkę, dołączając jabłko, cebulę i oliwę z oliwek. Puree z pasternaku, to ciekawy zamiennik dla popularnego puree ziemniaczanego. Jego nieco orientalny smak i aromat sprawiają, że może być wykorzystywany do przyrządzania ciekawych dań, takich jak na przykład zupa krem oraz chrupiące frytki. Oba przepisy znajdują się poniżej.

Przepis na zupę krem z pasternaku

Składniki:

  • 1 średni korzeń pasternaku,
  • 1 duży por – biała oraz jasnozielona część,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mleka – 3,2%,
  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Umyj i obierz pasternak, pokrój go w średniej wielkości kostkę.

2. Umyj por i pokrój go w talarki – oprócz ciemnozielonej części.

3. W garnku podgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć pokrojone warzywa. Gdy por się zeszkli dodaj posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

4. Obierz, umyj i pokrój w kostkę (tej samej wielkości, co pasternak) ziemniaki.

5. Zalej warzywa bulionem, dodaj mleko i ziemniaki. Gotuj wszystko do miękkości około 25-30 minut.

6. Odstaw z ognia. W kubku połącz śmietanę lub jogurt z 2 łyżkami wywaru. Dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy i zblenduj całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba dopraw solą i pieprzem.

7. Zagotuj wszystko raz jeszcze, aby składniki dokładnie się połączyły.

Krem z pasternaku podawaj z natką pietruszki oraz chrupiącymi grzankami.

Przepis na frytki z pasternaku z parmezanem

Składniki:

  • 8 średnich korzeni pasternaku,
  • białko z 2 jajek,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

1. Umyj, obierz i pokrój w cienkie paski pasternak.

2. Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia – wyłóż ją folią aluminiową i posmaruj masłem.

3. W miseczce lub głębokim talerzu roztrzep białka z dodatkiem oregano, soli i pieprzu.

4. Na osobny talerz wysyp parmezan.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

6. Każdą pasternakową frytkę zanurz w białku z oregano oraz obtocz w parmezanie. Po kolei wykładając każdą z nich na blaszkę.

7. Gdy wszystkie frytki znajdą się już na blaszce posyp je rozmarynem.

8. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut sprawdzając, czy nic się nie przypala, pasternak powinien się zarumienić.

Chrupiące serowe frytki z pasternaku wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym lub pikantną pomidorową salsą. Mogą również posłużyć jako wykwintny dodatek do wielu dań.

 

Smacznego!

 

Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43