pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock

Leczo można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Nie może się jednak obyć bez chrupiących, soczystych warzyw - pomidora, papryki i cebuli. Poniżej znajdziecie przepis na lekkie, letnie leczo z cukinii. Wykonanie tego dania jest szybkie i bardzo proste, a efekt może powalić na kolana. Do letniego leczo można dodać również inne sezonowe warzywa - bakłażana, młodą marchewkę, groszek lub seler naciowy. Głębię smaku wegetariańskiemu leczo nada podsmażony czosnek, papryka słodka i ostra. Zaś wędzona papryka jeszcze bardziej podkręci smak tego klasycznego dania.

 

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinii

 

Składniki na leczo z cukinii

  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty i puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz świeżo mielony, wędzona papryka słodka (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego (w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: 200 g pieczarek

 

Jak zrobić wegetariańskie leczo z cukinii?

 

  1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Zeszklić cebulę na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać czosnek.
  3. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli z łyżką oleju. Smażyć 5 minut.
  4. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka z łyżką oleju. Smażyć 2 minuty.
  5. Jeśli mamy pieczarki, pokroić w kotkę i dodać do garnka.
  6. Smażyć przez 10 minut, pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
  7. Dodać passatę i puszkę krojonych pomidorów. Gotować jeszcze kilka minut.
  8. Doprawić solą i pieprzem.