Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Reklama

Danie wegetariańskie można dowolnie modyfikować. Osoby, którym nie smakuje kapusta, mogą przygotować gołąbki bez zawijania. Sos grzybowy można zastąpić pomidorowym lub koperkowym.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, krok po kroku

Zobacz także

Aromatyczny sos grzybowy można przygotować ze świeżych pieczarek. Zamiana tłustej śmietany na lekki wegański jogurt naturalny sprawi, że sos do gołąbków zjedzą ze smakiem nawet osoby będące na diecie.

Potrzebujesz:

  • miski (do namaczania grzybów),
  • patelni,
  • dużego i małego garnka,
  • sita,
  • blendera.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska,
  • 2 worki kaszy gryczanej (200 gramów),
  • ½ puszki czerwonej fasoli (200 gramów),
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • 250 gramów świeżych pieczarek,
  • kilka garści suszonych grzybów (około 40 gramów),
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 1,5 h

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i pozostaw je na całą noc.
  • Duży garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia.
  • Z kapusty włoskiej wytnij głąb i natnij liście u jej podstawy.
  • Zanurz warzywo na kilka minut w gotującej się wodzie.
  • Zdejmij z niej wierzchnie miękkie liście.
  • Powtarzaj czynność z punktu 4., aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Grzyby gotuj w małym garnku z wodą przez 20 minut.
  • Zachowaj wywar, a odcedzone kapelusze drobno posiekaj.
  • Czerwoną fasolę, odcedź na sitku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • Posiekaj cebulę i pieczarki, a następnie podsmaż je na patelni z masłem.
  • Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając do wody pół szklanki wywaru grzybowego.
  • Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażoną cebulą i pieczarkami oraz zmiksowaną fasolą.
  • Dopraw farsz do gołąbków solą i pieprzem do smaku.
  • Na liście włoskiej kapusty nakładaj porcję farszu i zawijaj gołąbki.
  • Na dno dużego garnka włóż dwa duże liście kapuściane i na nie układaj ciasno gotowe gołąbki z kaszą.
  • Zalej całość wodą i duś przez kilka minut pod przykryciem.
  • Podawaj na ciepło, polane aromatycznym sosem grzybowym.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama