Truskawki w miseczce
© graja/Fotolia.com

Nadszedł sezon na pyszne, soczyste truskawki. Owoce te są niezwykle zdrowe i pełne składników odżywczych - witamin A, B2, B3, C i E oraz m.in potasu i fosforu. Truskawki świetnie podkreślają smak potraw. Nadają się praktycznie na każdy posiłek - na śniadanie w postaci koktajlu, kurczak z truskawkami na obiad, a na kolację jako sałatka. Poniżej znajdziecie sprawdzone i bardzo proste przepisy na truskawki na słono i słodko.

Truskawki na słono

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka balsamico
  • sól i pieprz

Szpinak i roszponkę myjemy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy dressingiem.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Image by LifetimeStock.com

Kurczak w sosie truskawkowo-pomarańczowym

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • pomarańcza
  • 10 truskawek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól

Oliwę mieszamy z miodem, cytryną i przyprawami. Do powstałej marynaty wrzucamy kurczaka i zostawiamy na min. godzinę. Kurczaka smażymy na patelni przez 4 minuty z każdej strony - do zarumienia. Następnie dorzucamy pokrojone truskawki i pomarańczę, podlewamy resztką marynaty. Dusimy 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka świetnie pasuje mix sałat z oliwą i ziołami.

Truskawki na słodko

Tarta z truskawkami

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • pół kilo truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej 

Ucieramy mąkę z masłem, cukrem i solą na kruszonkę. Dodajemy jajka i ugniatamy ciasto na gładką masę. Ciasto wkładamy na min. godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut - najpierw przykryte folią aluminiową, na 15 minut przed końcem czasu bez. Na zimną tartę układamy truskawki i zalewamy rozrobioną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Tarta z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com

Koktajl truskawkowy z chia

Składniki:

  • 250 ml mleka krowiego lub kokosowego
  • 200 g truskawek
  • banan
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżka miodu
  • opcjonalnie: 2-3 listki mięty

Wszystkie składniki blendujemy i rozlewamy do szklanek. Nasiona chia można zastąpić siemieniem lnianym.