Owoce czarnego bzu
© galyn/Fotolia.com

Syrop z owocu i kwiatów bzu czarnego - zdrowy i prosty przepis

Owoce czarnego bzu
© galyn/Fotolia.com

Syrop z bzu czarnego bez zagęszczaczy i konserwantów przygotowuje się w niecałe trzy godziny. Jest bogaty w witaminy i kwasy szikimowe (hamujące wytwarzanie bakterii przy skórze trądzikowej).

Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Sok z bzu czarnego zmniejsza objawy grypy i okres jej trwania.

 

Wartości odżywcze i właściwości bzu czarnego

 

Czarny bez dobrze się sprawdza również podczas infekcji górnych dróg oddechowych. W medycynie ludowej stosowany jest od lat w leczeniu reumatyzmu, biegunki czy kolki. Czarny bez ma właściwości odtruwające. Z łatwością usuwa z organizmu toksyny, metale ciężkie i pasożyty.

Jest bogaty w witaminę C, B, prowitaminę A, pektyny, kwasy szikimowe, a także garbniki.

 

Przepis na syrop z owocu bzu czarnego

 

Syrop z owoców czarnego bzu nie tylko świetnie smakuje, ale również wspomaga leczenie przeziębienia.

 

Potrzebujesz:

  • 2 słoików 900 ml,
  • garnka.

 

Składniki na syrop z owoców bzu (na 2 słoiki 900 ml):

 

Czas przygotowania: 200 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: użyj grubej rękawicy do rozlewania gorącego soku do słoików.

 

Sposób przygotowania syropu z owoców bzu:

  1. Umyj i oczyść owoce czarnego bzu.
  2. Wrzuć owoce do garnka.
  3. Zalej wodą z cukrem.
  4. Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny.
  5. Odcedź sok.
  6. Gotuj go dalej na małym ogniu przez godzinę.
  7. Słoiki umyj i wyparz we wrzątku.
  8. Rozlej sok do słoików.
  9. Odwróć słoiki do góry dnem.
  10. Pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.

 

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu robi się wiosną – z niezbyt rozwiniętych kwiatostanów. Powinien być przygotowywany z kwiatów rosnących z dala od ruchliwych dróg. Zachowuje on wtedy najwięcej swoich właściwości zdrowotnych.

 

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • 3 słoiki 900 ml

 

Składniki na syrop z kwiatów bzu (3 słoiki 900 ml):

  • 50 kwiatów bzu (całych baldachimów)
  • 2 kg cukru,
  • 2 l wody,
  • 100 g kwasku cytrynowego,
  • 1 laska wanilii.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Zamiast laski wanilii możesz wzbogacić syrop pomarańczą lub cytryną.

 

Sposób przygotowania syropu z kwiatów bzu:

  1. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj ją z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
  2. Gotowym gorącym płynem zalej kwiaty czarnego bzu i laskę wanilii.
  3. Odstaw zalane kwiaty na noc.
  4. Przecedź kwiaty, by uzyskać klarowny syrop.
  5. Syrop zagotuj ponownie i wlej do słoików.
  6. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.

 

 

Więcej na temat owoce zdrowe produkty przepisy
Przeładuj

Najmodniejsze fryzury na rok 2021. Hitem jest "syrenka", ale zobaczcie modern mullet. To dopiero odjazd

zobacz 02:09