

Syrop z owocu i kwiatów bzu czarnego - zdrowy i prosty przepis
Syrop z bzu czarnego bez zagęszczaczy i konserwantów przygotowuje się w niecałe trzy godziny. Jest bogaty w witaminy i kwasy szikimowe (hamujące wytwarzanie bakterii przy skórze trądzikowej).
Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Sok z bzu czarnego zmniejsza objawy grypy i okres jej trwania.
Wartości odżywcze i właściwości bzu czarnego
Czarny bez dobrze się sprawdza również podczas infekcji górnych dróg oddechowych. W medycynie ludowej stosowany jest od lat w leczeniu reumatyzmu, biegunki czy kolki. Czarny bez ma właściwości odtruwające. Z łatwością usuwa z organizmu toksyny, metale ciężkie i pasożyty.
Jest bogaty w witaminę C, B, prowitaminę A, pektyny, kwasy szikimowe, a także garbniki.
Przepis na syrop z owocu bzu czarnego
Syrop z owoców czarnego bzu nie tylko świetnie smakuje, ale również wspomaga leczenie przeziębienia.
Potrzebujesz:
- 2 słoików 900 ml,
- garnka.
Składniki na syrop z owoców bzu (na 2 słoiki 900 ml):
- 4 kg owoców czarnego bzu,
- 4 szklanki cukru,
- 1 l wody.
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: użyj grubej rękawicy do rozlewania gorącego soku do słoików.
Sposób przygotowania syropu z owoców bzu:
- Umyj i oczyść owoce czarnego bzu.
- Wrzuć owoce do garnka.
- Zalej wodą z cukrem.
- Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny.
- Odcedź sok.
- Gotuj go dalej na małym ogniu przez godzinę.
- Słoiki umyj i wyparz we wrzątku.
- Rozlej sok do słoików.
- Odwróć słoiki do góry dnem.
- Pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu robi się wiosną – z niezbyt rozwiniętych kwiatostanów. Powinien być przygotowywany z kwiatów rosnących z dala od ruchliwych dróg. Zachowuje on wtedy najwięcej swoich właściwości zdrowotnych.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- 3 słoiki 900 ml
Składniki na syrop z kwiatów bzu (3 słoiki 900 ml):
- 50 kwiatów bzu (całych baldachimów)
- 2 kg cukru,
- 2 l wody,
- 100 g kwasku cytrynowego,
- 1 laska wanilii.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Zamiast laski wanilii możesz wzbogacić syrop pomarańczą lub cytryną.
Sposób przygotowania syropu z kwiatów bzu:
- Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj ją z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
- Gotowym gorącym płynem zalej kwiaty czarnego bzu i laskę wanilii.
- Odstaw zalane kwiaty na noc.
- Przecedź kwiaty, by uzyskać klarowny syrop.
- Syrop zagotuj ponownie i wlej do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
EOBUWIE
Najlepsze obuwie w najmodniejszych wzorach!
GARNECZKI.PL
Oryginalne kawiarki najwyższej jakości!
LAVANDIN
Satynowe pudry nadające cerze naturalny blask!
BORN2BE
Obuwie domowe w wielu wzorach!