syrop z lipy w litrowym słoiku
©Comugnero Silvana/Fotolia

Syrop z kwiatów lipy – skuteczna metoda w walce z przeziębieniem

syrop z lipy w litrowym słoiku
©Comugnero Silvana/Fotolia

Syrop z kwiatów lipy ma właściwości napotne, przeciwskurczowe i uspokajające. Pity regularnie podnosi poziom odporności organizmu.

Syrop z kwiatów lipy – sposób przygotowania

Wskazówki:

 

  • Syrop można zapasteryzować – w tym celu należy przed przelaniem syropu do szklanych pojemników, doprowadzić go do wrzenia.
  • Syrop pasteryzowany powinno się trzymać w piwnicy, zaś syrop niepasteryzowany w lodówce.

 

Składniki:

  • 5 garści kwiatów lipy (zbiorów należy dokonywać na przełomie czerwca i lipca);
  • litr wody;
  • kilogram cukru;
  • pół cytryny.

 

Poziom trudności – łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Kwiaty lipy umyj i obierz z łodyg, a następnie zalej litrem wrzącej wody (tak, żeby woda przykrywała kwiatostan).
  • Do wrzątku wyciśnij sok z połówki cytryny.
  • Przykryj i odstaw na minimum dobę (najlepiej na 48 godzin) w suche, zaciemnione miejsce.
  • Kilka razy na dobę przemieszaj sok.
  • Sok przelej przez sito lub gazę.
  • Wsyp cukier do soku i zagotuj.
  • Syrop przelej do słoików.
  • Postaw słoiki do góry dnem na kilka godzin.

Gotowe!


Więcej na temat odporność przepisy
Przeładuj

Sylwia i Jan zostali rodzicami! Sylwia Bomba zdradza, jaką są parą! Te słowa wzruszają do łez

zobacz 01:50