Koszyczek wielkanocny, zwany również święconką, jest nieodłącznym atrybutem świąt, obchodzonych na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczku powinny znaleźć takie pokarmy, jak: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek wielkanocny. Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.

Reklama

Tradycja święcenia pokarmów w Wielkanoc pochodzi z VIII w., jednak w Polsce pojawiła się dopiero we wczesnym średniowieczu. Dawniej gospodynie do poświęcenia przygotowywały wszystkie potrawy wielkanocne. Układano je w koszach na ozdobnych serwetach, a sam obrzęd święcenia pokarmów odbywał się w domach.

Jajko

Jajko jest najważniejszym elementem święconki wielkanocnej. Już w czasach przedchrześcijańskich przypisywano mu właściwości lecznicze. Obecnie jest ono symbolem przezwyciężenia śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajko kojarzone jest także z siłą, miłością i płodnością. W wielu domach przed śniadaniem wielkanocnym rodziny dzielą się jajkiem, chcąc w ten sposób przekazać swoim najbliższym życzenia szczęścia i pomnożenia sił witalnych. Do koszyczka świątecznego wkłada się jajka ugotowane na twardo. Mogą być one zarówno w skorupce, jak i częściowo lub w całości obrane.

Chleb

Chleb w religii chrześcijańskiej uważany jest za dar Boga. Jest to podstawowy pokarm, który w liturgii symbolizuje ciało Chrystusa. Dzięki niemu człowiek ma okazję połączyć się z Bogiem. Do koszyczka wielkanocnego chleb umieszcza się na znak ustanowienia przez Chrystusa sakramentu Eucharystii (mszy świętej) podczas ostatniej wieczerzy. Do święconki zwykle wkłada się małą kromkę chleba, którą można posmarować masłem.

Zobacz także

Sól i pieprz

Sól w świetle nauk Kościoła katolickiego jest symbolem trwałości i oczyszczenia. Przypisuje się jej także znaczenie ochronne, ma ona strzec człowieka przed popełnieniem grzechu. W koszyczku wielkanocnym sól jest przypomnieniem określenia, którego używał Jezus Chrystus w stosunku do swoich uczniów – „sól ziemi”. Do święconki wkłada się również pieprz, który ma symbolizować nieśmiertelność.

Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny jest symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Podobnie jak jajko, utożsamiany jest z triumfem życia nad śmiercią, dobra nad złem. Dawniej umieszczano go między innymi święconymi pokarmami, ponieważ wierzono, że ochroni on dom przed pożarem. Niegdyś wykonywany był z masła, dziś najczęściej piecze się go z ciasta lub formuje z cukru. W sklepach i na przedświątecznych kiermaszach można kupić również baranki wykonane z czekolady mlecznej.

Wędlina

Umieszczenie w koszyczku wielkanocnym wędliny mają symbolizować życzenie całorocznego zdrowia, szczęścia i dobrobytu. Dawniej poświęcenie mięsa w święta Zmartwychwstania Pańskiego stanowiło prośbę o urodzaj i rozwój gospodarstwa domowego. Obecnie umieszczanie wyrobów mięsnych w Wielkanoc jest znakiem bogactwa. Najczęściej święci się szynkę lub kiełbasę z wieprzowiny, ponieważ w religii chrześcijańskiej krowa uważana jest za symbol siły i płodności.

Reklama

Chrzan

W święcące powinno znaleźć się również miejsce dla korzenia chrzanu, okraszonego szczyptą cukru. Ma to symbolizować to, że męka i cierpienia Chrystusa zostały odkupione momentem zmartwychwstania. Ponadto chrzan w koszyczku wielkanocnym kojarzony jest z prośbą o zdrowie, krzepkość i siłę fizyczną.

Reklama
Reklama
Reklama