Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com

3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową

Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

 

Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż, świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco.

Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem

Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Napój można podawać zamiast słodyczy.

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 szklanki chudego mleka,
  • tabliczka białej czekolady,
  • pół obranej pomarańczy,
  • pół łyżeczki zmielonych goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • bita śmietana,
  • łyżka startej skórki pomarańczy.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści.
  • Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami.
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  • Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.

 

Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.

 

Smacznego!

Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów?

Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.

 

Składniki (na 8 porcji):

  • butelka czerwonego wina,
  • 2 mandarynki,
  • pomarańcza,
  • limonka,
  • cytryna,
  • szklanka wrzątku,
  • 5 goździków,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej,
  • łyżeczka startego kardamonu,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • gwiazdka anyżu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia wsyp herbatę, przyprawy i miód, a następnie zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut.
  • Owoce obierz, umyj i pokrój w plastry. Całość przełóż do wazy.
  • Herbatę i przyprawy przecedź przez sitko.
  • Cytrusy zalej winem oraz herbatą. Dokładnie wymieszaj.

 

Dobra rada: Do ponczu najlepiej pasuje wino wytrawne lub półsłodkie. Jeśli użyjesz słodkiego alkoholu, nie musisz już dodawać miodu.

 

Smacznego!

Świąteczna kawa z imbirem

Kawa z imbirem ma głęboki i lekko ostry smak. Doskonale komponuje się ze świątecznymi wypiekami, na przykład piernikiem czy makowcem.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki mleka lub śmietanki do kawy,
  • kawałek imbiru (korzeń o długości 1 centymetra),
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Imbir obierz, włóż do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia.
  • Wyjmij imbir z wrzątku i wsyp kawę, cynamon, kardamon oraz wlej miód. Wymieszaj.
  • Kawę przelej do kubków i zabiel mlekiem lub śmietanką.

 

Dobra rada: jeśli zamiast kawy rozpuszczalnej użyjesz mielonej, wówczas napój będzie miał bardziej wyrazisty smak.

 

Smacznego! 

 

Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49