Liść i cukier ze stewii.
©Daniele Depascale/Fotolia

Niekaloryczny zamiennik cukru – stewia

Liść i cukier ze stewii.
©Daniele Depascale/Fotolia

Stewia to roślina wykorzystywana jako naturalny środek słodzący i leczniczy. To niekaloryczny zamiennik cukru. Nie ulega fermentacji i nie powoduje próchnicy zębów. Stewia może być długo przechowywana i jest odporna na wysoką temperaturę. Stewię można kupić w postaci suszu (suszone liście), w proszku, tabletkach lub płynie (skoncentrowany wyciąg ze stewii).

Roślina stewia – właściwości

W liściach stewii zawarte jest ok. 10% glikozydów stewiolowych. Dzięki nim roślina jest około 30 razy słodsza niż zwykły cukier (sacharoza). Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada jednej szklance cukru. Stewia jest rośliną niekaloryczną, ponieważ glikozydy stewiolowe nie są trawione. Może być używana przez diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia nie powoduje próchnicy. Nie ulega fermentacji i nie jest toksyczna. Może być wykorzystywana do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę (wytrzymuje do 200°C).

Stewia – jak stosować w kuchni?

Liście stewii można stosować do dań, deserów i sałatek bez obróbki. Sproszkowane nadają się także do konfitur i soków. W pieczeniu stewia zachowuje się inaczej niż sacharoza. Nie będzie stanowiła pożywki dla drożdży, ani nie skarmelizuje się tak, jak cukier. Stewię można także wykorzystywać w postaci ekstraktu. Napar ze świeżych liści można przygotować samodzielnie. Świeże lub suszone liście stewii (2-3 łyżki) należy zalać niedużą ilością wody (ok. 150 ml) i parzyć pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Tak przygotowanym naparem można słodzić np. herbatę. Kawę i herbatę można także słodzić sproszkowanymi liśćmi stewii.

 

Napar ze stewii może mieć lekko gorzkawy lub ziołowy posmak. Zneutralizują go jednak produkty takie jak: sok z cytryny, sól lub kwas jabłkowy.


Więcej na temat zdrowe produkty
Przeładuj

Wzruszające wyznanie Anny Dereszowskiej: "Straciłam mamę w wieku 9 lat, na szczęście..."

zobacz 02:10