Sos pomidorowy do gołąbków
Pixabay/Catkin/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Przepis na sos z przecierem pomidorowym do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków
Pixabay/Catkin/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sos do gołąbków wieńczy kulinarne zmagania z tradycyjnym, lecz wcale nie prostym do przygotowania daniem. Można pokusić się o rzadkie połączenie i zrobić sos pieczarkowy, ale tradycjonalistom gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Dobry przepis na sos do gołąbków warto opanować do perfekcji – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że za to, jak danie wygląda na talerzu, w głównej mierze odpowiada właśnie sos.

 

Składniki:

  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 8 łyżek śmietany 12%,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 drobiowa kostka rosołowa,
  • pęczek świeżego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Przecier pomidorowy podgrzej na suchej patelni i rozpuść w nim kostkę rosołową.
2. Dodaj do sosu szklankę wody i zaczekaj aż się zagotuje, mieszając w tym czasie w oddzielnym naczyniu mleko z mąką.
3. Dodaj mąkę dokładnie wymieszaną z mlekiem do gotującego się sosu, energicznie mieszając, a następnie ponownie zagotuj.
4. Ciągle mieszając sos, dodaj do niego dwa rodzaje śmietany i dokładnie je rozprowadź.
5. Pod koniec gotowania dodaj startą na tartce cebulę i drobno pokrojony koperek.
6. Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki
Przeładuj

Występ 14-letniej Wiktorii poruszył jurorów "The Voice Kids"! To ona wyra show TVP?

zobacz 00:47