Sos kurkowy ze śmietaną idealnie pasuje do klusek, makaronu lub ryżu. Ale nie tylko - sprawdzi się również jako aromatyczna przyprawa do mięs, szczególnie na większe uroczystości i imprezy. Jeśli masz ochotę na śniadanie z kurkami - postaw na ziołowy omlet lub chrupiącą bułkę faszerowaną sosem. Jest on niezwykle szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z kurkami.

Reklama

Kurki (pieprznik jadalny) - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kapelusze kurek zwierają wiele istotnych dla organizmu witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E,
  • sole mineralne: cynk, żelazo, potas, siarka, wapń, jod,
  • błonnik.

Kurki są również źródłem białka złożonego z aminokwasów egzogennych odpowiednim dla wegetarian i wegan. Przy tym wszystkim są niskokaloryczne, zawierają jedynie 38 kcal w 100 g.

Trzeba jednak pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść dzieci, osoby starsze oraz te, które mają problemy z układem pokarmowym/

Przepis na sos kurkowy

Zobacz także

Składniki na sos z kurek

  • 250 g kurek
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% (jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu)
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • tymianek lub natka pietruszki

Jak przygotować sos z kurkami?

  1. Kurki dokładnie umyć, wyczyścić i osuszyć.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka.
  3. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzucić cebulkę. Podsmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek.
  4. Dorzucić kurki i smażyć około 5 minut.
  5. Wlać śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem.
  6. Poczekać aż sos się zredukuje.
  7. Dodać sos do dania. Można posypać natką pietruszki lub tymiankiem.

Jak wykorzystać kurki w kuchni?

Sos kurkowy to klasyk, ale z kurek można stworzyć również wiele innych ciekawych dań. Każdy wielbiciel grzybów zachwyci się jajecznicą z kurkami i świeżym szczypiorkiem. Można je również dodać do dań kuchni włoskiej: chrupiącej pizzy, aromatycznego risotto czy zapiekanki. Niezwykłym sposobem na przygotowanie kurek jest ich zamarynowanie.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama