Kurki w koszyczku
©ulyanakhorunzha/Fotolia

Sos kurkowy – idealny dodatek do makaronu, mięsa lub ryżu

Kurki w koszyczku
©ulyanakhorunzha/Fotolia

Sos kurkowy ze śmietaną idealnie pasuje do klusek, makaronu lub ryżu. Ale nie tylko - sprawdzi się również jako aromatyczna przyprawa do mięs, szczególnie na większe uroczystości i imprezy. Jeśli masz ochotę na śniadanie z kurkami - postaw na ziołowy omlet lub chrupiącą bułkę faszerowaną sosem. Jest on niezwykle szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z kurkami.

Kurki (pieprznik jadalny) - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kapelusze kurek zwierają wiele istotnych dla organizmu witamin i składników odżywczych, m.in.:

  • witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E,
  • sole mineralne: cynk, żelazo, potas, siarka, wapń, jod,
  • błonnik.

Kurki są również źródłem białka złożonego z aminokwasów egzogennych odpowiednim dla wegetarian i wegan. Przy tym wszystkim są niskokaloryczne, zawierają jedynie 38 kcal w 100 g.

Trzeba jednak pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinny ich jeść dzieci, osoby starsze oraz te, które mają problemy z układem pokarmowym/

Przepis na sos kurkowy

 

Składniki na sos z kurek

  • 250 g kurek
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% (jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu)
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • tymianek lub natka pietruszki

 

Jak przygotować sos z kurkami?

 

  1. Kurki dokładnie umyć, wyczyścić i osuszyć.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka.
  3. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzucić cebulkę. Podsmażyć na złoto, pod koniec dodać czosnek.
  4. Dorzucić kurki i smażyć około 5 minut.
  5. Wlać śmietanę kremówkę, doprawić solą i pieprzem.
  6. Poczekać aż sos się zredukuje.
  7. Dodać sos do dania. Można posypać natką pietruszki lub tymiankiem.

 

Jak wykorzystać kurki w kuchni?

Sos kurkowy to klasyk, ale z kurek można stworzyć również wiele innych ciekawych dań. Każdy wielbiciel grzybów zachwyci się jajecznicą z kurkami i świeżym szczypiorkiem. Można je również dodać do dań kuchni włoskiej: chrupiącej pizzy, aromatycznego risotto czy zapiekanki. Niezwykłym sposobem na przygotowanie kurek jest ich zamarynowanie.

 

 

 

Więcej na temat przepisy obiady grzyby sosy
Przeładuj

Oto hitowe wózki dzieci gwiazd! Najdroższy kosztował 20 tysięcy, najtańszy - niecałe 500 zł!

zobacz 01:40