©HandmadePictures/Fotolia

Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy

©HandmadePictures/Fotolia

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

 

Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem, gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo.

Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki),
  • 200 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bulion wlej do garnka i zagotuj.
  • Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu.
  • Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.
  • W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem.
  • Mieszaj, aż nie będzie grudek.
  • Dodaj mąkę do bulionu.
  • Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając.
  • Zdejmij sos z ognia.

 

Smacznego!

 

Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.

 

Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 400 mililitrów śmietany 30 procentowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno.
  • Do garnka wlej śmietanę.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek).
  • Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj koper i gotuj około 1 minuty.
  • Zdejmij z ognia i dopraw solą.

 

Smacznego!

Sos koperkowy (bez śmietany) na mleku, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 mililitrów mleka (około 3/4 szklanki),
  • 250 mililitrów bulionu (może być z kostki rosołowej),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Wlej mleko, nie przestając mieszać.
  • Dodaj bulion.
  • Zagotuj całość.
  • Dodaj koper, sól.
  • Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Czy Ania i Grzegorz korzystają z pomocy niani?

zobacz 01:37