Przepołowiony owoc papai na drewnianej desce
©volff/Fotolia

Som Tam to tradycyjne danie kuchni tajskiej, jest również bardzo popularne w całej Azji południowo-wschodniej. Jak każda tajska potrawa łączy w sobie zrównoważoną mieszankę wszystkich smaków: słonego, słodkiego, ostrego i gorzkiego. To prosta i zdrowa sałatka na bazie zielonej papai, z dodatkiem czosnku, chili i cukru palmowego.

Gdzie kupić zieloną papaję do Som Tam?

Zielona papaja nie jest żadnym wymyślnym składnikiem, który trudno znaleźć w sklepie. To najzwyklejsza papaja, która jest niedojrzała. Można ją kupić w większym supermarkecie czy dobrze zaopatrzonym warzywniaku. Dlaczego powinna być niedojrzała? Wtedy ma nieco inny smak, jest lekko gorzka, a dodatkowo twarda i chrupiąca. W takiej wersji najlepiej sprawdzi się w tej sałatce.

Składniki do Som Tam - tajskiej sałatki z papają

Najważniejszym produktem jest oczywiście niedojrzała, zielona papaja. Sałatka jest świeża i soczysta dzięki pomidorkom koktajlowych i fasolce wężowej. Smaku warzywom dodają aromatyczne przyprawy - czosnek, limonka, sok tamaryndowy i ostra paryka chili. Dodatkowe doznania kulinarne zapewniają chrupiące, prażone orzeszki ziemne.

Przepis na Som Tam, czyli sałatkę z zieloną papają

Składniki

  • zielona papaja
  • 50 g fasolki wężowej lub szparagowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-3 papryczki chili (w zależności od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy)
  • limonka
  • garść orzeszków ziemnych prażonych, bez soli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego
  • opcjonalnie: sok tamaryndowy
  • sól

Sposób przygotowania Som Tam

  1. Papaję obrać i pociąć na cienkie paseczki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, dodać posiekane drobno chili i sól, zamieszać.
  3. Dodać sos rybny, limonkę, cukier i opcjonalnie sok tamaryndowy.
  4. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
  5. Dodać papaję, ugotowaną fasolkę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  6. Zamieszać, wyłożyć na talerze i posypać orzeszkami.