Tradycyjna rosyjska solianka to esencjonalna zupa rybna o wyraźnym słono-kwaśnym smaku. Potrawa powstaje na bazie rybnego bulionu, świeżych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soku z kiszonych ogórków. Zupa solianka doskonale smakuje podana z łyżeczką gęstej i kwaśnej śmietany.

Reklama

Podstawą rosyjskiej solianki jest aromatyczny i klarowny wywar rybny. Do jego przygotowania wykorzystuje się grzbiety rybne z ośćmi (najlepiej białych, płaskich ryb) oraz duża ilość warzyw. Sekretem dobrego bulionu rybnego jest jego krótkie gotowanie, czyli ok. 20 minut.

Rosyjska solianka - przepis, krok po kroku

Składniki na bulion rybny:

  • 500 g rybnych grzbietów z głowami i ośćmi (bez skrzeli i oczu), np. szczupaka,
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • łyżeczka kopru włoskiego w ziarnach,
  • 1 bulwa świeżego kopru włoskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 1 mały por,
  • korzeń pietruszki,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Zobacz także

Składniki na soliankę:

  • litr bulionu rybnego,
  • 200 g filetów z białej ryby (do przepisu można użyć dorsza),
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 150 ml soku z kiszonych ogórków,
  • 2 kiszone ogórki,
  • garść zielonych i czarnych oliwek,
  • ¼ główki kapusty,
  • 3 liście laurowe,
  • gęsta, kwaśna śmietana,
  • 1 łyżka masła.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania bulionu rybnego:

  • Ryby opłucz dokładnie w chłodnej wodzie.
  • Do garnka dodaj grzbiety rybne, natkę pietruszki oraz liście laurowe, pieprz, kolendrę i koper włoski.
  • Bulwę świeżego kopru włoskiego pokrój na mniejsze kawałki, cebulę w piórka a pietruszkę i pora w plastry i dodaj składniki do garnka.
  • Zalej całość litrem wody i wstaw na mały ogień i doprowadź do wrzenia.
  • Wywar rybny gotuj przez maksymalnie 5 minut.
  • Ugotowany bulion odstaw na 20 minut i przecedź przez sito.

Sposób przygotowania tradycyjnej rosyjskiej solianki:

  • W dużym rondlu rozgrzej masło i smaż na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż zeszkli się na złoty kolor.
  • Dodaj wywar rybny, seler pokrojony w plasterki oraz kapustę pokrojoną w kostkę.
  • Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki, filety rybne i liście laurowe.
  • Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli ok. 10 minut.
  • Dodaj czarne i zielone oliwki oraz sól do smaku.

Zupa solianka najlepiej smakuje podana w łyżką gęstej i kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama