Szklanka z napojem
Image by Lifetimestock.com

Z wiśni można zrobić sok lub syrop do deserów lub do rozcieńczania. Wszystko zależy od tego, jakie będą proporcje między owocami i cukrem. Do przygotowania soku wiśniowego można użyć sokownika, ale wystarczy też duży garnek i sitko do przecierania. Butelki na sok powinny być czyste i suche. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na sok wiśniowy.

 

Przepis na sok z wiśni bez sokownika

 

Wiśnie nie muszą być drylowane, chociaż po wypestkowaniu szybciej i łatwiej puszczą sok. Potrzebny będzie duży garnek.

 

Składniki na sok wiśniowy

  • kilogram wiśni
  • 200-400 g cukru
  • woda

 

Jak zrobić sok z wiśni bez sokownika?

 

  1. Kilogram owoców trzeba umyć i zasypać 20-40 dag cukru i odstawić na 2 godziny.
  2. Po tym czasie wiśnie z cukrem i sokiem, który puściły, trzeba podgrzewać, aż zmiękną. W tym czasie trzeba je oczywiście mieszać co parę minut.
  3. Gdy owoce będą miękkie, należy je przetrzeć przez sitko. Uzyskany w ten sposób mętny sok trzeba spróbować i dosłodzić wedle uznania.
  4. Następnie miksturę doprowadza się do wrzenia i zlewa do butelek czy słoików. Muszą być one dobrze umyte i wysuszone.
  5. Po napełnieniu butelki – napełnia się je niemal do pełna – należy ją natychmiast zakręcić, odstawić i przykryć ręcznikiem czy kocykiem. W ten sposób sok zostanie trwale zamknięty w butelkach.
  6. Jeśli butelek nie zalewa się do pełna, konieczna będzie pasteryzacja – w 85°C przez 10 do 20 minut.

 

Przepis na domowy sok wiśniowy z użyciem sokownika

 

Bardzo ważne są proporcje cukru do ilości wody. Słodycz powinna być wyregulowana wedle własnych upodobań, ale jeśli owoce i cukier zostaną połączone w proporcjach 1:1, zamiast soku wyjdzie syrop z wiśni.

 

Jak zrobić sok z wiśni z użyciem sokownika?

  1. Kilogram owoców należy umyć i umieścić je w najwyższej części sokownika.
  2. Można w tym momencie dodać 80 dag cukru, ale równie dobrze można dodać go już po zrobieniu soku a przed zamknięciem go w butelkach. 
  3. Do najniższej części sokownika należy wlać tyle wody, by było jej pół garnka.
  4. Środkowa część sokownika powinna zostać zaopatrzona w rurkę z zaciskiem.
  5. Kolejnym krokiem jest zmontowanie wszystkiego i wstawienie na duży ogień – to pozwoli szybko zagotować wodę w dolnej części sokownika, potem ogień można trochę zmniejszyć.
  6. Pierwsze efekty będą widoczne już po ok. 20 minutach, ale sok można zlewać dopiero po około godzinie, po tym czasie warto mieszać i rozgniatać wiśnie, dzięki temu puszczą jeszcze więcej soku.
  7. Następnie przez rurkę sok można zlewać do butelek.
  8. Jeśli owoce nie były posłodzone na początku – sok trzeba dosłodzić, wówczas robi się to poprzez dosypanie cukru i wymieszanie go z sokiem w środkowej części sokownika.
  9. Butelki muszą być czyste i suche. Każdorazowo po wypełnieniu butelki sokiem trzeba ją zakręcić i odstawić do wystudzenia. Żeby nie trzeba było przeprowadzać pasteryzacji, sok wiśniowy zlewany do butelek musi być gorący.