Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami.

Reklama

Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa - zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru.

Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków.

Chcesz kupić wyciskarkę, aby przygotowywać zdrowe i świeże soki? Wejdź na tę stronę i pobierz kody rabatowe Komputronik.

Przepis na sok z czarnej porzeczki - niskokaloryczny

Zobacz także

Składniki na dietetyczny sok z czarnej porzeczki (5 małych słoiczków):

  • około 350-420 mililitrów wody.

Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek)

Stopień trudności: średnie

Jak zrobić niskokaloryczny sok z czarnej porzeczki?

  1. Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
  2. Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
  3. Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu.
  4. Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać.
  5. Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut.
  6. Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek.
  7. Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć.
  8. Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być pasteryzowany i może być przechowywany w lodówce.
  9. Butelki z sokami z czarnych porzeczek na zimę pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
  10. Domowy sok porzeczkowy jest bardzo intensywny w smaku, warto więc pić go rozcieńczonego wodą niegazowaną.

Przepis na słodki sok z czarnej porzeczki

Rada: część użytego do przyrządzenia soku z czarnej porzeczki cukru możesz zastąpić miodem lub ksylitolem – cukrem z brzozy.

Składniki na sok z czarnej porzeczki (2 butelki):

  • 1 kilogram czarnych porzeczek,
  • 500 gramów cukru (możesz użyć cukru trzcinowego - brązowego),
  • około 500 mililitrów wody,
  • garść liści wiśni,
  • kilka goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu do smaku.

Czas wykonania: 20 minut (bez czasu pasteryzacji butelek)

Stopień trudności: średnie

Jak przygotować słodki sok z czarnej porzeczki?

  1. Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
  2. Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
  3. Zagotuj wodę z owocami, opłukanymi liśćmi wiśni i przyprawami na dużym ogniu w przykrytym pokrywką garnku.
  4. Zdejmij garnek z ognia, przecedź zawartość przez sitko, odciskając owoce czarnej porzeczki w gazie lub lnianej ściereczce.
  5. Wyciśnięty nektar dolej do soku, wyrzuć miąższ owoców i listki z wiśni.
  6. Dosyp do garnka cukier i zagotuj sok pod przykryciem.
  7. Usuń ewentualne szumowiny z powierzchni soku, rozlej go do butelek i pasteryzuj 15 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama