Sok z czarnego bzu
© Kathrin39/Fotolia.com

Najprostszy przepis na zdrowotny sok z aronii. Jest nie tylko pyszny, ma również wiele składników i właściwości zdrowotnym. To jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  To jednak nie jedyne cudowne właściwości soku aroniowego.

Sok z aronii - właściwości zdrowotne

Sok z aronii jest źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom i zwalniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo wspiera układ krążenia i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Aronia jest bogatym źródłem antocyjanów, które poprawiają krążenie krwi i jej prawidłowy przepływ. Dzięki nim możemy pozbyć się z organizmu pewnej ilości wolnych rodników, które stwarzają warunki do rozwoju komórek nowotworowych.

Dzięki rutynie i flawonoidom zawartym w soku aroniowym zapobiegają odkładaniu się szkodliwego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze i zapobiegają chorobom układu krążenia i serca.

Aronia zawiera dużą ilość witaminy C - wzmacnia ona odporność i przeciwdziała infekcjom organizmu. Znajduje się w niej również witamina PP, odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i rozszerzanie naczyń krwionośnych.

Sok z aronii zawiera również:

  • miedź - zwiększa odporność,
  • mangan - składnik krwi i kości, 
  • jod - reguluje pracę tarczycy,
  • molibden - uczestniczy w procesie przemiany materii,
  • błonnik - usprawnia przemianę materii.

Przepis na sok z aronii

Składniki na sok

  • 1 kg owoców aronii
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • opcjonalnie: umyte liście owoców leśnych - aronii, czarnej porzeczki, jeżyny

Jak przygotować sok z aronii?

  1. Umyj owoce razem z ogonkami, najlepiej zrobić to w rękawiczkach, bo sok z aronii jest bardzo barwiący.
  2. Umyte owoce oddziel od ogonków.
  3. Owoce wrzuć do dużego garnka, razem liśćmi owoców, jeśli ich używasz.
  4. Do garnka dolej 500 ml wody.
  5. Garnek przykryj przykrywką, zagotuj i następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  6. Po ugotowaniu nie zdejmuj przykrywki i zostaw na minimum 8 godzin.
  7. Powstały sok przecedź przez gazę lub sitko z małymi oczkami.
  8. Sok ponownie przelej do czystego garnka, dodaj cukier i zagotuj. Syrop należy mieszać, aby się nie przypalił.
  9. Gorący syrop przelej do słoików, butelek lub karafki.

 

 

 

Więcej na temat owoce zdrowe produkty przepisy