Seitan to doskonała podstawa kotletów. Wystarczy do niej dodać czosnek i przyprawy, a następnie podsmażyć. Pyszny jest też gulasz z seitanu, marchewki, cebuli i soczewicy zielonej. Można go podawać z kiszonymi ogórkami i kaszą. Do seitanu pasuje także makaron.

Reklama

Seitan składa się z glutenu i powstaje z mąki poprzez wypłukanie z niej skrobi. Ma neutralny smak, dlatego często dodaje się do niego przyprawy, np. tymianek, oregano, czosnek oraz sos sojowy. Jest źródłem białka m.in. w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Kotlety z seitanu

Składniki:

  • 250 g seitanu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • tymianek,
  • ostra papryka,
  • mąka lub siemię lniane do obtoczenia kotletów.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj przyprawy, czosnek i 3 łyżki oleju, aby powstała z nich marynata.
  • Pokrój seitan na plastry.
  • Każdy z kotletów posmaruj marynatą.
  • Wyłóż je na talerz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Obtocz kotlety w mące bądź zmielonym siemieniu lnianym wymieszanym z niewielką ilością wody.
  • Jeśli używasz siemienia, obtocz kotlety także w bułce tartej.
  • Smaż na oleju, aż panierka lekko się zrumieni.

Gulasz z seitanu

Składniki:

  • 200 g seitanu,
  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • garść suszonych podgrzybków,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sos sojowy,
  • suszony cząber,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Pokrusz podgrzybki.
  • Zalej je, soczewicę oraz włoszczyznę 300 ml wody, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości soczewicy (15-20 minut).
  • Obierz cebulę.
  • Pokrój ją oraz seitan w kostce.
  • Umyj i obierz marchew.
  • Zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach.
  • Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej cebulę.
  • Kiedy cebula stanie się złocista, dodaj seitan.
  • Po kilku minutach wrzuć też marchew.
  • Duś składniki dotąd, aż zmięknie marchew.
  • Dodaj sos sojowy i przyprawy do smaku.
  • Wlej zawartość garnka z soczewicą.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Dopraw gulasz sokiem z cytryny i pieprzem oraz ewentualnie solą.
  • Jeśli potrawa jest zbyt rzadka, dodaj łyżeczkę mąki rozmieszanej z wodą.

Makaron z seitanem

Składniki:

  • 150 g seitanu,
  • 4 czubate łyżki przecieru pomidorowego,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 200 g makaronu.

Czas przygotowania: około 40m minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  • Wymieszaj przecier pomidorowy, oliwę, czosnek oraz przyprawy. Powstanie z nich gęsta pasta.
  • Pokrój seitan w plastry, ułóż w garnku i zalej go pastą.
  • Obtocz każdy plasterek, a następnie wstaw do lodówki na kilkanaście minut, a nawet kilka dni. Dzięki temu seitan zostanie zamarynowany.
  • Ugotuj makaron.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, włóż na nią seitan i smaż na średnio gazie.
  • Po przewróceniu plastrów na drugą stronę, dolej wody.
  • Potrząśnij patelnią, aby z marynaty i wody powstał sos.
  • Jeśli jest zbyt gęsty, wlej wodę.
  • Podawaj odcedzony makaron z seitanem w sosie.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama