Seitan nazywany jest chińskim mięsem, ponieważ jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Seitan to czysty gluten, przez co potraw z jego udziałem nie mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej oraz chore na celiaklię. Seitan można kupić w sklepie, ale jest stosunkowo drogi. Tańszą opcją jest samodzielne przygotowanie go w domu. Nie jest to proces trudny ani bardzo czasochłonny. Wystarczy woda i mąka pszenna.

Reklama

Seitan sam w sobie nie ma smaku, ani zapachu, dlatego wymaga dodatku aromatycznych przypraw, np. majeranku, sosu sojowego, czosnku, tymianku, bazylii, papryki czy imbiru. Można go marynować, gotować, piec, smażyć i grillować. Seitan jest produktem wegańskim.

Przepis na seitan

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej np. typ 480 lub 500,
  • około 750 ml chłodnej wody,
  • 1 litr bulionu warzywnego plus 3-5 łyżek sosu sojowego jasnego,
  • ulubione przyprawy, np. 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka papryki słodkiej, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 1-2 godzin

Sposób przygotowania:

  • Z mąki i wody zagnieć ciasto. Najłatwiej zrobić to w dużej misce. Ciasto powinno być zbite, ale o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi. W razie potrzeby dolej wodę. Uformuj z niego kulkę i odstaw, by „odpoczęło” na około 10 minut.
  • Następnie przygotuj miskę, połóż na niej durszlak i włóż do niego ciasto. Umieść wszystko w zlewie i rozpocznij proces wypłukiwania skrobii. Odkręć zimną wodę (mały strumień), strumień powinien oblewać kulkę ciasta, w tym samym czasie ugniataj je. Systematycznie wylewaj wodę (która będzie początkowo mleczno-biała) z miski pod durszlakiem. Proces ten trwa około 20-30 minut, do momentu, aż z ciasta będzie wypłukiwała się prawie przezroczysta woda. Oznacza to, że cała skrobia została usunięta i pozostał tylko czysty gluten – samo białko bez węglowodanów.
  • Ciasto zmniejszy swoją objętość (do około 2 garści), strukturę – stanie się kleiste i kolor – będzie żółte. Lekko rozbij je dłonią, by było bardziej płaskie, dzięki temu szybciej i lepiej się ugotuje.
  • Ciasto jest gotowe do dalszej obróbki. Należy je ugotować pod przykryciem, na małym ogniu w bulionie przez około 30 minut. Po tym czasie gluten powinien wypłynąć na powierzchnię. Do bulionu warto dodać warzywa i ulubione przyprawy.
  • Po ugotowaniu seitan nieco zwiększy swój rozmiar, będzie bardzo sprężysty. Można natrzeć marynatą i upiec, opanierować i usmażyć czy położyć na grillu.

Przepis na szaszłyki z seitanu i warzyw

Składniki na około 2-3 porcje:

  • około 400 g ugotowanego seitanu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 średniej wielkości cebula.

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub startego na tarce,
  • pół łyżeczki utartych w moździerzu ziaren kolendry,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45 minut

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj marynatę do seitanu: umieść wszystkie składniki w miseczce, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  • Umyj warzywa i pokrój (oprócz pomidorów) – paprykę w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry, cebulę w pióra.
  • Pokrój seitan w prostokąty (około 3 x 4 cm) i razem z warzywami umieść w marynacie. Upewnij się, że każdy kawałek jest pokryty płynem. Pozostaw do nasiąknięcia na około 30 minut.
  • Naprzemiennie nabijaj na patyczki do szaszłyków składniki. Szaszłyki upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub na grillu.

Przygotowane w ten sposób szaszłyki doskonale smakują z domowym sosem pomidorowym lub pieczarkowym, puree z ziemniaków lub groszku. Są też świetnym dodatkiem do obiadu oraz przystawką.

Reklama

Marynata z tego przepisu sprawdzi się również do przygotowania seitanowej pieczeni oraz kotletów.

Reklama
Reklama
Reklama