W sezonie letnim łatwo dostępne, pyszne pomidory, ogórki, brokuły czy bób urozmaicą każdą sałatkę. Podstawą będzie ugotowany makaron i prosty i smaczny dressing. Takie zestawienie jest zdrowe i nie obciąży naszego budżetu. Sprawdź proste przepisy na sałatki z makaronem.

Reklama

Przepis na sałatkę z makaronem i brokułami

Składniki na sałatkę z makaronem

  • 150 gramów krótkiego makaronu (penne, fussili),
  • duży brokuł,
  • 4 jajka,
  • pół jabłka,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • mała cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz także

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje

Jak przygotować sałatkę z makaronem?

Gotujemy: makaron według przepisu na opakowaniu, brokuł w różyczkach około 10 minut, jajka na twardo i wszystko studzimy. Odsączamy groszek, kroimy warzywa, jabłko i jajka w kostkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Łączymy składniki w dużej misce i przyprawiamy majonezem, solą, pieprzem.

Przepis na zdrową sałatkę z makaronem

Składniki na sałatkę makaronem i cukinią

  • garść ulubionego krótkiego makaronu,
  • garść sałat, które akurat mamy w lodówce: lodowej, endywii, rukoli, szpinaku, drobnej cykorii,
  • trochę posiadanej pod ręką zieleniny: ogórek, gotowany bób, szczypiorek,
  • cukinia,
  • puszka kukurydzy,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • pestki słonecznika.

Do dressingu potrzebujemy:

  • 2 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 ząbków czosnku,
  • łyżki miodu,
  • oliwy z oliwek,
  • soli,
  • pieprzu.

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzi 1 porcja sałatki

Jak przygotować zdrową sałatkę z makaronem i cukinią?

  1. Dressing przygotowujemy w słoiku: wlewamy tam ocet, dodajemy drobno posiekany czosnek, miód, przyprawy, oliwę, po czym zakręcamy słoik i po porządnym potrząśnięciu, odstawiamy go na bok.
  2. Makaron gotujemy al dente i studzimy w dużej misce, do której wrzucamy następnie umytą sałatę, połówki pomidorków i kukurydzę.
  3. Obsmażamy przez chwilę na patelni z olejem cieniutkie talarki cukinii, a po dodaniu ich do miski z sałatką wykorzystujemy patelnię do zrumienienia ziaren słonecznika.
  4. Ponownie potrząsamy słoikiem i po połączeniu składników polewamy nim potrawę.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama