Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia

Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny

Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

 

Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało.

Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku

Składniki:

  • 600 gramów buraków,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować),
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy.
  • Do zasmażki dodaj cebulę i buraki.
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Gotuj około 5 minut, często mieszając.

Smacznego!

Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jabłka,
  • pół cebuli,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki.
  • Usuń skórę i „ogonki” z jabłek oraz wydrąż pestki.
  • Warzywa i owoce zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  • Cebule posiekaj w drobną kostkę i dodaj do buraków i jabłek.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Wlej ocet i oliwę z oliwek.
  • Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Smacznego!

Z czym podawać buraki do obiadu?

Sałatka z buraków dobrze smakuje z mięsem, np. schabowym, kotletami mielonymi czy zrazami wołowymi. Buraczki można podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

Przeładuj

Trendy na wiosnę 2020 w pigułce. Oto 5 największych hitów, które będziemy nosić tej wiosny

zobacz 01:14