Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com

Sałatka z buraczków – czosnkowo-majonezowa i wykwintne carpaccio z buraka

Sałatka z buraka
© koss13/Fotolia.com

Sałatka z buraczków jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, w szczególności mącznych, takich jak np. kluski śląskie czy kopytka. Nadaje się także na samodzielne danie, jeśli dodasz do niej np. majonez, gotowane jajko, czosnek i cebulę.

 

Buraki do sałatki najlepiej gotować w mundurkach lub piec w piekarniku, wówczas zachowują większość swych cennych wartości odżywczych.

 

Sałatka z pieczonych buraczków z czosnkiem i majonezem – przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 4 małe buraki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia+20 minut chłodzenia

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj, pokrój na ćwiartki, natrzyj oliwą, owiń folią aluminiową. Ząbki nieobranego czosnku zawiń w folię. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia buraków włóż czosnek.

2. Upieczone i wystudzone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

3. Pokrój drobno białko jajek, żółtko dodasz do sosu.

3. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą, posiekaną natką, pieprzem, żółtkiem i sokiem z cytryny, dodaj upieczony, obrany z łupin czosnek, pokrojoną bardzo drobno cebulę oraz białko jajka.

4. Połącz wszystkie składniki w dużej misce, wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

Sałatkę z pieczonych buraczków podawaj do klusków śląskich lub frytek.

Sałatka z buraczków – wegetariańskie burakowe carpaccio z serem feta – przepis

Składniki na 5 porcji:

  • 3 duże buraki,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich.

 

marynata:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

 

sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili.

 

Czas przygotowania: 30 minut+15 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj dokładnie, obierz ze skórki, przekrój na pół i pokrój w cienkie (około 1mm) plastry – najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw.

2. Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią buraki. Odstaw na około 10 minut.

3. Rozłóż buraki na folii aluminiowej lub blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.

4. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw, by się dokładnie połączyły.

5. Upieczone buraki wyłóż na duży talerz lub półmisek, posyp posiekanymi drobno oliwkami, szczypiorkiem, pokruszonym w dłoniach serem feta oraz orzechami. Polej całość sosem.

 

Tak przygotowane buraki smakują wyśmienicie jako przystawka oraz jako samodzielne danie.

 

Smacznego!


Więcej na temat warzywa przepisy
Przeładuj

Czy Asia ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" żałuje udziału w programie?

zobacz 01:04