Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. W połączeniu z chińskimi lub meksykańskimi przyprawami zyskasz główne danie na obiad lub kolację.

Reklama

Ryż wspaniale wchłania smaki warzyw i przypraw, stanowiąc idealną bazę do komponowania posiłków rodem z Azji czy Ameryki Południowej.

Smażony ryż z chrupiącymi warzywami z woka z sezamem

Smażony ryż to pyszna propozycja głównego dania obiadowego. Dobrze sprawdzą się tu również gotowe mieszanki mrożonych warzyw w słupkach.

Zobacz także

Rada: jeśli nie masz woka, użyj solidnego garnka z grubym dnem – sprawdzi się doskonale do smażenia warzyw na chrupiąco.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 woreczki ryżu (łącznie 200 gramów),
  • olej sezamowy do smażenia,
  • garść ziarenek sezamu,
  • pęczek szczypioru,
  • 1 brokuł,
  • pół kalafiora,
  • 1 por,
  • 1 papryka,
  • 1 marchew,
  • 10 pieczarek,
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
  • dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • 2 garści mrożonej fasolki szparagowej,
  • kawałeczek świeżej papryczki chilli,
  • kilka suszonych grzybów mun,
  • garść marynowanych pędów bambusa,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • olej sezamowy do smażenia,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • sok z połowy cytryny.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od momentu wrzenia wody).
  • Zalej grzyby mun odrobiną wrzątku na kilka minut.
  • Pokrój na drobne kawałki wszystkie warzywa i imbir, odcedź pędy bambusa.
  • W woku rozgrzej kilka łyżek oleju.
  • Smaż kilka minut por, papryczkę chilli, czosnek, imbir.
  • Dodaj resztę warzyw, sos sojowy i smaż około 10 minut, delikatnie mieszając.
  • Wrzuć na patelnię pędy bambusa, odcedzone grzyby mun, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i duś jeszcze kilka minut.
  • Wymieszaj usmażone warzywa z wysypanym z woreczków ryżem.
  • Gotowe danie posyp ziarenkami sezamu (jeśli lubisz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni), posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, polej odrobiną oleju sezamowego i od razu podawaj. Danie będzie dobrze smakować również odsmażane następnego dnia.

Zapiekany ryż z krewetkami po meksykańsku

Treściwy, dobrze doprawiony ryż o lekko rybnym posmaku będzie smakował idealnie w chłodny dzień. Danie to jest stanowi doskonały „comfort food”, gdy z zewnątrz do mieszkania wkrada się jesienna słota.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 woreczki ryżu,
  • 250 gramów ugotowanych krewetek koktajlowych,
  • 100 gramów odcedzonej czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 gramów odcedzonej kukurydzy z puszki,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki obranego i drobno posiekanego czosnku,
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka papryki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • kilka cienkich plastrów pomidorów,
  • odrobina pesto,
  • starty żółty ser.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w woreczkach (około 15 minut od zagotowania wody).
  • Pokrój w kostkę cebulę i papryki.
  • Na kilku łyżkach oleju usmaż krewetki, posypane wędzoną papryką i oprószone solą oraz pieprzem (smaż maksymalnie 5 minut, ciągle mieszając).
  • Na drugiej, dużej patelni zeszklij cebulę, zmniejsz ogień i dodaj czosnek, a po minucie usmażone krewetki i wyłącz palnik.
  • Smaż paprykę przez kilka minut na patelni po smażeniu krewetek.
  • Połącz składniki na dużej patelni - dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, paprykę chilli, cukier, sól, pieprz i przełóż wszystko do sporego naczynia do zapiekania.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10 minut.
  • Ułóż na wierzchu zapiekanki cieniutkie plastry pomidorów, posmarowane zielonym lub czerwonym pesto i posyp startym żółtym serem.
  • Zapiekaj kolejne 10 minut i podawaj poporcjowaną zapiekankę, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama