Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia

Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb

Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Wygląd i pochodzenie pangi

Ryba panga, czyli sum rekini zamieszkuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej, głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Ryba panga ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce. Hodowla pangi ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ ryba ta hodowana jest na skalę przemysłową (szybko rośnie i nie sprawia hodowcom większych problemów). W sztucznych hodowlach pangę zmusza się do rozmnażania, poprzez wstrzykiwanie importowanych z Chin zastrzyków hormonalnych, które odpowiadają za akcję porodową. Z hektara stawu rybnego w Wietnamie uzyskuje się około 100 ton pangi. Ryby rosną w ścisku, karmione są chemicznymi granulkami, które mają zapewnić szybki wzrost masy w krótkim czasie. Woda, w której żyją nie jest wymieniana.

Ryba panga jest tania i smaczna

Ryba panga jest bardzo popularna ze względu na niską cenę – około 10-15 złotych za kilogram oraz przyjemny smak. Należy do najtańszych ryb na rynku. Filet jest bez ości, nie ma w nim też śladu krwi, jest więc wygodna w przygotowaniu.

Ryba panga pozbawiona właściwości zdrowotnych

Sposób hodowli pangi nie mógł pozostać obojętny dla zdrowia człowieka. Ryba pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza jedynie małą zawartość białka, zaś dużo chemii i zanieczyszczeń. Może zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć.

 

Jeśli mimo wszystko z jakichś względów decydujemy się na zakup pangi, należy wybierać małe sztuki.

 

Więcej na temat zdrowe diety obiady
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58