ryba na talerzu
Pixabay/uzilday/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Mintaj na parze. Sprawdzony przepis

ryba na talerzu
Pixabay/uzilday/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0

Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż 70% witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.

 

Rady:

  • Dodaj o połowę mniej soli niż zwykle. Gotowanie na parze wydobywa sól z produktów.
  • Dla uzyskania lepszego smaku, surową rybę natrzyj przyprawami i zostaw na noc w lodówce.
  • Część ziół możesz wsypać do aromatyzera w parowarze.

 

Składniki:

  • 500 gramów fileta z mintaja,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • suszona bazylia,
  • suszony tymianek,
  • suszone oregano,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżka posiekanego koperku.

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie filety.

2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem.

3. Pokrój filet na mniejsze kawałki.

4. Rybę natrzyj z każdej strony sokiem z cytryny.

5. Filet popieprz i posól.

6. Dodaj zioła: bazylię, tymianek, oregano.

7. Włóż filet do parowaru.

8. Ryba powinna się parować około 15 minut.

9. Wyjmij rybę z parowaru.

10. Ułóż na mintaju kawałki masła.

11. Posyp rybę świeżym koperkiem.

12. Delektuj się smakiem – smacznego!

 

Dostępny w Abra Meble kod rabatowy to dobra okazja, żeby kupić sobie dodatkową szafkę na parowar.

 


Więcej na temat przepisy obiady ryby
Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Ania i Grzegorz Bardowscy planują drugi ślub! Tylko nam zdradzili, dlaczego!

zobacz 02:17