Rozmaryn lekarski ze względu na swoje właściwości coraz chętniej uprawiany jest w doniczce. Roślinę można używać do potraw, nadając im aromatycznego zapachu jak i wykorzystywać w walce z przeziębieniem.

Reklama

Rozmaryn lekarski – jak wygląda roślina?

Rozmaryn lekarski jest rośliną wywodzącą się z rejonów Morza Śródziemnego. Ma wysokość około 70 cm, a jej łodyga pokryta jest ciemnozielonymi liśćmi. Kiedy jej liście rozetrze się w dłoniach wydobędzie się z nich aromatyczny zapach.

Rozmaryn lekarski – jakie ma właściwości?

Rozmaryn lekarski posiada flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne. Wykorzystywany jest do przyprawiania potraw, szczególnie do mięs grillowanych i do ziemniaków, gdyż nadaje on oryginalnego smaku. Ponadto stosowany jest przeciw przeziębieniom, gdyż ma działanie rozgrzewające i używany jest na różnego rodzaju bóle głowy. Zwalcza także problemy z niestrawnością i jest skuteczną rośliną na zmarszczki.

Rozmaryn lekarski – jak uprawiać roślinę?

Rozmaryn lekarski, który jest uprawiany w doniczce, wymaga corocznego przesadzania, najlepiej na wiosnę. Roślina pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, więc lubi pomieszczenia jasne i dobrze nasłonecznione, dlatego powinna znajdować się na zewnętrznym parapecie. Najlepsza ziemia to gleba wapienna o zasadowym pH, uboga, ale dobrze zdrenowana. Zaleca się, by dno doniczki zapełnić żwirem, a dopiero potem wsypać do niej ziemię ogrodową. Roślina nie lubi zbyt dużej wilgotności, dlatego też nie trzeba jej podlewać codziennie, gdyż dobrze znosi lekkie przesuszenie. Wystarczy podlewać ją 2-3 razy w tygodniu, rzadziej, a bardziej obficie. Rozmaryn należy nawozić latem nawozem ekologicznym najlepiej raz w tygodniu. W zimie nie zaleca się stosowania nawozu. Rozmaryn lekarski zimą powinien znajdować się w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni. Należy też pamiętać, by roślinę przycinać od góry, aby się rozkrzewiła. Po przekwitnięciu zaleca się przyciąć ją mniej więcej do połowy łodygi.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama