Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.

Reklama

Rosół według 5 przemian nazywany jest tak, ponieważ jego składniki odpowiadają pięciu smakom: kwaśny – zielona pietruszka, gorzki – kurkuma, słony - sól, słodki - marchewka, ostry – czosnek. Kuchnia pięciu przemian jest oparta na wschodniej filozofii - polega na jedzeniu produktów w zgodzie z naturą pięciu żywiołów, którym odpowiada pięć smaków. Taka dieta wspomaga przemianę materii i pracę jelit.

Rosół ze skrzydełek - przepis

Wskazówki:

Rosół według 5 przemian możesz podać z makaronem, lanymi kluskami bądź kaszą kukurydzianą. Przed podaniem zupy włóż na talerz pokrojoną marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki.

Zobacz także

Składniki:

  • 4 litry wody,
  • 6 skrzydełek kurczaka,
  • 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pęczek związanych razem liści selera i kopru,
  • 1/3 łyżeczki tymianku,
  • szczypta kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • szczypta pieprzu typu cayenne,
  • 1 łyżeczka wegety lub soli,
  • szczypta bazylii,
  • szczypta majeranku.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę zalej wodą i dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek.
  • Mięso gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny.
  • Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek obierz i umyj.
  • Do wołowiny dodaj skrzydełka, warzywa oraz imbir, pieprz cayenne, sól (lub wegetę), bazylię, pęczek pietruszki oraz liście selera i kopru.
  • Całość gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
  • Wyjmij z zupy mięso i warzywa.
  • Uzupełnij zupę wrzątkiem.
  • Dodaj szczyptę majeranku i kminku.
  • Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Jak uratować zmętniały rosół?

Jeśli stwierdzisz że rosół jest mętny, aby uratować jego przejrzystość, do gotującej się zupy wlej roztrzepane wcześniej białko jajka. Gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie i zbierze wszystkie męty. Następnie przecedź zupę przez sitko. Aby rosół ze skrzydełek był bardziej klarowny, wystarczy jak po całkowitym ostudzeniu zbierzesz stwardniały tłuszcz i ponownie zagotujesz zupę.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama