Ziarna kolorowego pieprzu.
©Nik_Merkulov/Fotolia

Król przypraw – rodzaje i zastosowanie pieprzu

Ziarna kolorowego pieprzu.
©Nik_Merkulov/Fotolia

Pieprz czarny, pieprz biały i pieprz zielony rosną na tym samym krzewie. Różnice w smaku i wyglądzie zawdzięczają różnej porze zbioru jagód i różnym sposobom obróbki.

 

Ziarna pieprzu to suszone jagody krzewu pieprzowca. Pestki lub jagody pieprzu wykorzystywane są jako przyprawy do dań, sosów, sałatek, marynat i przetworów. Wśród najpopularniejszych odmian pieprzu znajdują się: pieprz czarny, zielony, biały i czerwony.

 

  • pieprz czarny – jest to najbardziej pospolita odmiana pieprzu. Pieprz czarny to suszone w słońcu niedojrzałe jagody. Ich kształt jest kulisty. Zewnętrzna warstwa ziaren jest równomierna („pomarszczona”). Średnica wysuszonych jagód czarnego pieprzu to ok. 4-5 mm. Czarny pieprz jest odmianą najmocniejszą o palącym ostrym smaku. Stosowany jest w postaci ziaren całych lub zmielonych. Piperyna zawarta w składzie pieprzu czarnego wspomaga odchudzanie.

 

  • pieprz biały – aby uzyskać owoce pieprzu białego należy czekać aż jagody osiągną pełną dojrzałość. Po zbiorach owoce pieprzu moczone są w wodzie i usuwana jest ich zewnętrzna skorupa. Tak przygotowane ziarna są poddawane suszeniu aż uzyskają biało-żółty odcień. Pieprz biały ma nieco łagodniejszy smak niż pieprz czarny, ale jego zapach jest bardziej intensywny. Pieprz biały jest przyprawą często dodawaną do mięs, białych sosów i marynat.

 

  • pieprz zielony – do jego uzyskania jagody pieprzu zbierane są najwcześniej – jeszcze zanim dojrzeją. Aby ziarna pieprzu zachowały swój zielony kolor oraz delikatny smak nie należy suszyć ich w słońcu, a wyłącznie poprzez liofilizację (suszenie przez działanie niskich temperatur). Świeżo zerwane jagody zielonego pieprzu konserwowane są w solance. W ten sposób zachowywane jest najwięcej ich właściwości. Suszone jagody zielonego pieprzu można odświeżyć poprzez wrzucenie ich do bulionu, ciepłej wody, winnego sosu lub solanki. Pieprz zielony to najłagodniejsza i orzeźwiająca odmiana pieprzu czarnego. Nadaje się do ryb, dipów, puree i sosów.

 

  • pieprz czerwony – znany jest także pod nazwą pieprzu różowego. Uzyskiwany jest z drzewa pieprzowego. Ziarna pieprzu czerwonego mają lekko słodko-gorzki smak, pozbawiony ostrego smaku charakterystycznego dla pieprzu czarnego. Zewnętrzna warstwa pokrywająca ziarno różowego pieprzu to krucha różowa skórka. Podobnie jak w przypadku pieprzu zielonego, pieprz czerwony bywa konserwowany w solance lub zalewie octowej. Czerwony pieprz stosowany jest w postaci całych lub tłuczonych ziaren i najczęściej obecny jest w mieszankach przypraw. Ziarna pieprzu czerwonego sprawdzają się jako dodatek do drobiu i warzyw.  

Więcej na temat przekąski i dodatki
Przeładuj

Czy Agnieszka Kaczorowska zdecydowała się na karmienie piersią? Wiemy!

zobacz 01:23