Risotto
Pixabay/mquadrelli0/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.

 

Risotto przyrządza się z ryżu podsmażonego na tłuszczu wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina i bulionu. Można je podawać na wiele sposobów – z mięsem, warzywami, rybami i grzybami. Każdy dodatek wzbogaca smak potrawy i nadaje wyjątkowy charakter. Jedną z popularniejszych odmian tego dania w Polsce jest risotto z pieczarkami, które są dostępne cały rok.

Risotto z pieczarkami i borowikami

Składniki:

  • 25 dag pieczarek,
  • 5 dag suszonych borowików,
  • 30 dag ryżu do risotto,
  • 175 ml białego wina,
  • 25 g masła,
  • kostka rosołowa,
  • 1 cebula,
  • 50 g parmezanu,
  • 25 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby zalej litrem wrzątku i mocz około 20 minut. Odcedź je, ale pozostaw około szklanki wody na dnie (przyda się do kostki rosołowej). Odsączone grzyby pokrój na drobne kawałki.

2. W pozostałej wodzie rozgnieć kostkę rosołową.

3. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Nie dopuść do przypalenia czosnku, ponieważ stanie się gorzki.

4. Wymieszaj cebulę i czosnek z suszonymi grzybami i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj sól, pieprz i smaż około 10 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie.

5. Dosyp ryż i podsmaż go około 4 minut.

6. Dolej białe wino i gotuj, dopóki alkohol nie wyparuje.

7. Dolej 0,25 l bulionu z kostki rosołowej i mieszaj, dopóki ryż go nie wchłonie.

8. W ten sposób dolewaj kolejne 3 porcje bulionu.

9. Duś do miękkości ryżu.

10. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i po wierzchu posyp serem i pietruszką.

Risotto z pieczarkami i cukinią

Jeśli jesteś w trakcie sezonu letniego i masz w ogródku pod dostatkiem cukinii, możesz ją wykorzystać w risotto z pieczarkami. Nada delikatności i przyjemnie odświeży potrawę.

 

Składniki:

  • 30 dag ryżu,
  • 3 szklanki bulionu (można użyć gotowej bulionetki)
  • 1 cukinia,
  • 10 pieczarek,
  • 80 ml białego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 80 dag parmezanu,
  • 5 łyżek masła,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki pokrój w plasterki, cukinię w talarki.

2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, smaż na 2 łyżkach masła około 5 minut.

3. Dodaj cukinię i smaż razem około 4 minut.

4. Dodaj ryż i pokrojone pieczarki. Dolej bulion i wino. Duś wszystko pod przykryciem około 20 minut.

5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki masła i parmezan. Dokładnie wymieszaj.

6. Posyp natką pietruszki.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy obiady