Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia

Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą

Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce. Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach.

Dżem ze śliwek bez zagęstników

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody.
  • Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej.
  • W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier.
  • Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika.
  • Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików.
  • Pozostaw słoiki do ostygnięcia.

Smacznego!

Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki.
  • Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru.
  • Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody.
  • Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików.

Smacznego!

Likier ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 3 szklanki spirytusu.

Czas przygotowania: 20 minut, ale likier musi odstać około miesiąc, aby nabrał mocy

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz duży słój.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozgnieć owoce i włóż je do słoja.
  • Zalej śliwki spirytusem i dosyp do nich cukru.
  • Zamknij słój i postaw go w słonecznym miejscu na miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltruj likier przez gazę i przelej do butelek.

Smacznego!

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5-6 goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoik.
  • Umyj śliwki oraz usuń z nich pestki.
  • Posyp owoce cukrem i zalej je wodą.
  • Dodaj przyprawy.
  • Zalej kompot wrzątkiem i pasteryzuj około 15 minut.

Smacznego!

„Nutella” ze śliwek z czekoladą i kakao

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g kakao,
  • 2 kg cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3-3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozdrobnij owoce w maszynce do mięsa i przełóż je do garnka.
  • Na dno garnka wlej wodę, aby śliwki się nie przypaliły.
  • Wsyp cukier i gotuj przez 3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj cukier wanilinowy i kakao. Gotuj te składniki przez 10-15 minut.
  • Połam czekoladę i dodaj do masy w garnku.
  • Kiedy czekolada się rozpuści, przełóż nutellę do słoików.
  • Pasteryzuj słoiki zalane wodą do ¾ swojej wysokości przez 10 minut.

Smacznego!


Więcej na temat zdrowe produkty przepisy
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49