świeża pietruszka
©Brent Hofacker/fotolia

Przetwory z marchewki, pietruszki i selera są idealnym dodatkiem do zimowych obiadów. Włoszczyzna do słoików jest bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Duszoną marchewkę i marynowany seler można użyć do wielu sałatek i dań. Poniżej znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z warzyw korzennych na zimę.

Przepis na duszoną marchewkę w słoikach

  • 2 kg marchewki
  • 5 łyżki cukru białego
  • łyżka soli
  • szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody

Jak zrobić duszoną marchewkę w słoikach?

  1. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Przykrywamy przykrywką i dusimy przez 20 minut.
  3. Gorącą marchewkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Kładziemy do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis na seler marynowany na zimę

  • 4 średnie selery
  • 8 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • szklanka cukru
  • łyżka soli

Jak zrobić seler marynowany w słoikach?

  1. Seler obrać, umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Resztę składników zagotować w dużym garnku.
  3. Dorzucić seler i podgotować przez 5 minut.
  4. Gorący wywar przelać do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Przepis na sałatkę z marchewką i pietruszką 

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 200 g selera
  • 500 g soli

Jak zrobić sałatkę z marchewkę i pietruszką do słoików?

  1. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Zasypać solą i dokładnie zamieszać. Odstawić na dwie godziny.
  3. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  4. Pasteryzować przez 15 minut.