zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia

Agrest jest niezwykle smacznym, letnim owocem, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest  również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Ma ponad 20 razy więcej witaminy C od pomarańczy. Jego słodko-kwaśny smak idealnie sprawdzi się w deserach i przetworach. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dżem z agrestu, kompot z agrestu i syrop agrestowy. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników - agrestu, cukru i wody.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki na dżem z agrestu

Jak zrobić dżem agrestowy?

  1. Agrest umyć, oczyścić z ogonków i wrzucić do dużego garnka.
  2. Rozgnieść drewnianą pałką.
  3. Podlać odrobiną wody i dodać cukier.
  4. Zagotować, następnie gotować przez pół godziny na małym ogniu.
  5. Jeśli dżem wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.
  6. Gorącą masę przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i położyć dnem do dołu do wystygnięcia.

Przepis na kompot z agrestu

Składniki na kompot z agrestu

Jak zrobić kompot agrestowy?

  1. Wodę należy ugotować z cukrem.
  2. Do słoików wrzucić umyty i oczyszczony z ogonków agrest.
  3. Zalać gorącym syropem.
  4. Szczelnie zakręcić słoiki i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
  5. Jeśli się nie zawekują, można pasteryzować 10 minut.
  6. Kompot rozwadniać 1:1 z wodą.

Przepis na syrop z agrestu

Składniki na syrop z agrestu

  • 2 kg agrestu
  • litr wody
  • 500 g cukru

Jak zrobić syrop agrestowy?

  1. Agrest umyć, oderwać szypułki.
  2. Wodę zagotować razem z cukrem.
  3. Dorzucić agrest, gotować 20 minut.
  4. Wywar przelać do miski przez gazę. Agrest przetrzeć dokładnie łyżką.
  5. Syrop przelać do butelek lub słoików.