zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia

Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy

zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia

Agrest jest niezwykle smacznym, letnim owocem, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest  również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Ma ponad 20 razy więcej witaminy C od pomarańczy. Jego słodko-kwaśny smak idealnie sprawdzi się w deserach i przetworach. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dżem z agrestu, kompot z agrestu i syrop agrestowy. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników - agrestu, cukru i wody.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki na dżem z agrestu

Jak zrobić dżem agrestowy?

  1. Agrest umyć, oczyścić z ogonków i wrzucić do dużego garnka.
  2. Rozgnieść drewnianą pałką.
  3. Podlać odrobiną wody i dodać cukier.
  4. Zagotować, następnie gotować przez pół godziny na małym ogniu.
  5. Jeśli dżem wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.
  6. Gorącą masę przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i położyć dnem do dołu do wystygnięcia.

Przepis na kompot z agrestu

Składniki na kompot z agrestu

Jak zrobić kompot agrestowy?

  1. Wodę należy ugotować z cukrem.
  2. Do słoików wrzucić umyty i oczyszczony z ogonków agrest.
  3. Zalać gorącym syropem.
  4. Szczelnie zakręcić słoiki i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
  5. Jeśli się nie zawekują, można pasteryzować 10 minut.
  6. Kompot rozwadniać 1:1 z wodą.

Przepis na syrop z agrestu

Składniki na syrop z agrestu

  • 2 kg agrestu
  • litr wody
  • 500 g cukru

Jak zrobić syrop agrestowy?

  1. Agrest umyć, oderwać szypułki.
  2. Wodę zagotować razem z cukrem.
  3. Dorzucić agrest, gotować 20 minut.
  4. Wywar przelać do miski przez gazę. Agrest przetrzeć dokładnie łyżką.
  5. Syrop przelać do butelek lub słoików.

 

 

Przeładuj

Oto hitowe wózki dzieci gwiazd! Najdroższy kosztował 20 tysięcy, najtańszy - niecałe 500 zł!

zobacz 01:40