Ogórki z chili
©nikolaydonetsk/Fotolia

Pomysł na domowe ogórki z papryką chili i cebulą

Ogórki z chili
©nikolaydonetsk/Fotolia

Ogórki z papryką chili są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne, pikantne i niesamowicie smaczne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na domówce.

 

Ogórki zawierają witaminę K, która m.in. zwiększa krzepliwość krwi, sprzyja mineralizacji tkanek i według najnowszych badań zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi i jelit (zobacz badania).

Wartości odżywcze i właściwości ogórków

Ogórki mają mało kalorii, tylko 14 kcal na 100 g. Nie są też bogate w składniki odżywcze, bo w większości składają się z wody. Ogórki łagodzą stany zapalne stawów, obniżają poziom cholesterolu. Są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Jedzone ze skórką wzbogacają dietę o błonnik.

Ogórki z papryką chili

Ogórki przygotowane z papryką chili idealnie nadają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na oddzielną przekąskę w gronie znajomych.

 

Potrzebujesz:

  • 5 słoików 900ml,
  • 2 duże garnki.

 

Składniki na 5 słoików 900ml:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych,
  • pół kg cebuli,
  • 4 łyżki soli,
  • 3 papryczki chili.

 

Zalewa:

  • 1 kg cukru,
  • 750 ml octu 10%,
  • 250 ml oleju.

 

Przyprawy:

  • 5 liści laurowych,
  • 5 gałązek kopru,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 1 marchewka.

 

Czas przygotowania: 60 minut (4 godziny oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Słoiki podczas wlewania zalewy trzymaj przez grubą rękawicę.

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki opłucz.
  • Pokrój wzdłuż (każdy ogórek na cztery części).
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Do miski przełóż ogórki i cebulę.
  • Dodaj sól.
  • Wymieszaj dokładnie.
  • Odstaw na dwie godziny.
  • Ogórki i cebulę odciśnij z soku.
  • Papryczki chili opłucz i oczyść.
  • Pokrój w grube plasterki.
  • Dodaj papryczki do ogórków z cebulą.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Słoiki umyj, wyparz we wrzątku i wysusz.
  • Marchewkę obierz ze skóry, opłucz i pokrój w plasterki.
  • Do każdego słoika włóż liść laurowy, gałązkę kopru, połowę łyżeczki gorczycy i kilka plasterków marchewki.
  • Dodaj następnie ogórki, cebulę i papryczkę.
  • Do dużego garnka wsyp cukier, ocet i olej.
  • Wymieszaj i zagotuj.
  • Gotową zalewą zalej ogórki w słoikach.
  • Dokładnie je zakręć.
  • Obróć słoiki do góry dnem i zawiń w gruby koc.
  • Zostaw na kilka godzin do wystudzenia. Gotowe.

Smacznego!

 

Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18