Trzy kubełki z lodami
©denio109/Fotolia

Zdrowy deser: jak zrobić lody bez mleka, cukru, jaj i tłuszczu

Trzy kubełki z lodami
©denio109/Fotolia

Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.

 

Domowe lody bez nabiału, cukru, jaj i tłuszczów nasyconych to idealna propozycja dla wegan, osób z nietolerancją laktozy, alergików oraz wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Domowe lody bananowe z orzechami

Składniki:

  • 4 banany (wcześniej zamrożone),
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 2 łyżeczki zmielonej laski wanilii,
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów (na przykład włoskich, ziemnych).

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Banany pokrój na plastry i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
  • Zamrożone owoce wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami, oprócz orzechów.
  • Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  • Dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.

 

Lody możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w zamrażalniku.

Poziomkowe lody z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (aby skrócić czas przygotowania możesz je 2 godziny wcześniej zalać wrzątkiem),
  • 1/2 szklanki poziomek,
  • 1 łyżeczka miodu.

 

Czas przygotowania: 15 minut (bez czasu mrożenia)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wiórki kokosowe zalane wrzątkiem odstaw na około 2 godziny.
  • Po tym czasie zmiksuj je na gładką masę i odcedź przez sitko.
  • Wymieszaj z kaszą i miodem, miksuj całość.
  • Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać więcej kaszy.
  • Osobno zmiksuj poziomki.
  • Wymieszaj obie masy ze sobą, tak aby utworzyć wzorki z owoców.
  • Lody przełóż do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażalniku.
  • Będą gotowe po około 2-3 godzinach.

Trójwarstwowe lody owocowo-warzywne

Składniki:

  • 2 banany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 liście jarmużu,
  • 4 gałązki świeżej pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • garść wiśni,
  • 2 listki rozmarynu,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • 1 banana zmiksuj z połową przygotowanego soku cytrynowego (dzięki temu zachowa ładny, kolor).
  • Osobno połącz drugiego banana, jarmuż, pietruszkę, resztę soku z cytryny i łyżeczkę syropu klonowego.
  • W trzecim pojemniku zmiksuj marchew, wiśnie, rozmaryn i łyżeczkę syropu.
  • W ten sposób uzyskasz 3 warstwy lodów w różnych kolorach – białym, zielonym i czerwonym.
  • Masy wykładaj warstwami do pucharków zaczynając od zielonej, a kończąc na czerwonej.
  • Gotowe lody wstaw na kilka godzin do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.

 

Wskazówka: Masy nie mogą być zbyt płynne i powinny mieć podobną gęstość. Dzięki temu łatwiej je będzie nakładać do naczynia.

 

Więcej na temat przepisy desery lody
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49