Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.

Reklama

Domowe lody bez nabiału, cukru, jaj i tłuszczów nasyconych to idealna propozycja dla wegan, osób z nietolerancją laktozy, alergików oraz wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

Domowe lody bananowe z orzechami

Składniki:

  • 4 banany (wcześniej zamrożone),
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 2 łyżeczki zmielonej laski wanilii,
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów (na przykład włoskich, ziemnych).

Zobacz także

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Banany pokrój na plastry i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
  • Zamrożone owoce wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami, oprócz orzechów.
  • Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  • Dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.

Lody możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w zamrażalniku.

Poziomkowe lody z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (aby skrócić czas przygotowania możesz je 2 godziny wcześniej zalać wrzątkiem),
  • 1/2 szklanki poziomek,
  • 1 łyżeczka miodu.

Czas przygotowania: 15 minut (bez czasu mrożenia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wiórki kokosowe zalane wrzątkiem odstaw na około 2 godziny.
  • Po tym czasie zmiksuj je na gładką masę i odcedź przez sitko.
  • Wymieszaj z kaszą i miodem, miksuj całość.
  • Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać więcej kaszy.
  • Osobno zmiksuj poziomki.
  • Wymieszaj obie masy ze sobą, tak aby utworzyć wzorki z owoców.
  • Lody przełóż do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażalniku.
  • Będą gotowe po około 2-3 godzinach.

Trójwarstwowe lody owocowo-warzywne

Składniki:

  • 2 banany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 liście jarmużu,
  • 4 gałązki świeżej pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • garść wiśni,
  • 2 listki rozmarynu,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • 1 banana zmiksuj z połową przygotowanego soku cytrynowego (dzięki temu zachowa ładny, kolor).
  • Osobno połącz drugiego banana, jarmuż, pietruszkę, resztę soku z cytryny i łyżeczkę syropu klonowego.
  • W trzecim pojemniku zmiksuj marchew, wiśnie, rozmaryn i łyżeczkę syropu.
  • W ten sposób uzyskasz 3 warstwy lodów w różnych kolorach – białym, zielonym i czerwonym.
  • Masy wykładaj warstwami do pucharków zaczynając od zielonej, a kończąc na czerwonej.
  • Gotowe lody wstaw na kilka godzin do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.

Wskazówka: Masy nie mogą być zbyt płynne i powinny mieć podobną gęstość. Dzięki temu łatwiej je będzie nakładać do naczynia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama