Reklama

Oczyszczanie organizmu na wiosnę za pomocą świeżych koktajli z dodatkiem soków warzywnych i owocowych to doskonały pomysł. Tego rodzaju napoje są gęste i pełne składników odżywczych, dzięki czemu mogą pełnić rolę posiłku lub przekąski. Świetną i bardzo zdrową bazą pod wszelkiego rodzaju smoothie jest woda kokosowa.

Sokowy detoks to ostatnio bardzo modny trend. Odtruwanie organizmu na wiosnę przynosi wiele korzyści - utrata zbędnych kilogramów, wzrost energii i poprawa jakości skóry - to tylko niektóre z nich. Przygotowując koktajle, warto kierować się również własnymi preferencjami smakowymi – w momencie, gdy kuracja sprawia przyjemność, przynosi zdecydowanie lepsze rezultaty.

Wskazówka: oczyszczanie organizmu należy rozpocząć od porzucenia złych nawyków żywieniowych i używek. Tuż przed i w trakcie detoksu nie należy m. in.: palić papierosów, pić alkoholu, spożywać dużych ilości soli, mięsa i słodyczy. Do przygotowania pełnowartościowych koktajli najlepiej używać świeżo wyciskanych np. w sokowirówce soków.

Zobacz także

Przepis na pobudzająco-oczyszczający koktajl
z cytrusów, imbiru i jabłka

Składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 150 ml wody kokosowej,
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • jabłko.

Sposób przygotowania:

  • Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny – np. używając ręcznej wyciskarki.
  • Obierz jabłko i imbir ze skórki, wydrąż gniazda nasienne z jabłka.
  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera, wlej wodę kokosową i zmiksuj na gładki koktajl.

Przepis na detoksykujący koktajl
z buraka, cytrusów, oliwy i młodego jęczmienia

Składniki:

  • 150 ml świeżego soku z buraka,
  • 100 ml świeżego soku z czerwonego grejpfruta,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj. Koktajl ten najlepiej smakuje w wersji schłodzonej.

Zielony koktajl energizujący
z awokado i ogórka

Składniki:

  • pół dojrzałego awokado, np. Hass,
  • kiwi,
  • 200 ml wody,
  • 3 cm kawałek imbiru,
  • szczypta sproszkowanego chili,
  • szczypta cynamonu,
  • pół świeżego ogórka szklarniowego,
  • jabłko,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Wydrąż miąższ z awokado za pomocą łyżki.
  • Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne.
  • Obierz ogórka.
  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama