Wegańskie gazpacho
© sonyakamoz/Adobe Stock

Gazpacho to zimna hiszpańska zupa tradycyjnie przyrządzana z pomidorów, białego pieczywa, czosnku, octu cherry i oliwy z oliwek. Można eksperymentować ze składnikami i przyrządzać gazpacho w różnych wersjach kolorystycznych. Gazpacho może być przekąską, dodatkiem do potraw lub samodzielnym daniem.

 

W wersji podstawowej składnikiem gazpacho jest ocet cherry, można go jednak zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym (najlepiej niefiltrowanym). Tradycyjnie gazpacho przygotowywano w dużych moździerzach, które obecnie warto jednak zamienić na blender.

Przepis na gazpacho paprykowe

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 3 kromki bagietki bez skórki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 1 łyżeczka ajwaru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg pomidorów,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

 

Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ogórki ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  • Wszystkie pozostałe warzywa umyj i również pokrój.
  • Umieść warzywa w misce, posól, dodaj pokruszoną bagietkę, wymieszaj i odstaw na 15-10 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
  • Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Gazpacho w tej wersji idealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi.

Przepis na gazpacho ajo blanco – z migdałów i ogórków

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 2 kromki chleba pszennego bez skórki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki wody,
  • 8 łyżek octu jabłkowego,
  • 1 mała cebula, np. szalotka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • listki mięty lub kilka kulek winogron do dekoracji.

 

Czas przygotowywania: około 35 minut + czas chłodzenia 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Podpraż migdały na suchej patelni do momentu aż zaczną wydzielać aromat.
  • Obierz ogórka ze skórki i pokrój w bardzo dużą kostkę.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Jeżeli nie chcesz, aby aromat cebuli był mocno wyczuwalny przepłucz ją bardzo zimną wodą.
  • Umieść wszystkie składniki (oprócz wody) w kielichu blendera lub wysokim naczyniu i zblenduj na gładką masę.
  • Jeżeli konsystencja jest za gęsta dolej wodę.
  • Przed podaniem włóż do lodówki na około godzinę.
  • Udekoruj miętą lub winogronami.

 

Smacznego!