Wiosenne grzyby idealnie nadają się do dań pieczonych i smażonych. Można z nich przygotować aromatyczne i pyszne tarty, zapiekanki czy jajecznice.

Reklama

Do 2014 roku smardze były objęte w Polsce ścisłą ochroną - nie można było ich zbierać. Dostępne były tylko w marketach w wersji suszonej. W październiku 2014 roku Minister Środowiska zezwolił na ich zrywanie z ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. U naszych sąsiadów w Niemczech i na Słowacji grzyby te nie są pod ochroną.

Tarta ze smardzami i brokułami

Smardze smakują pod każdą postacią. Tarta z grzybami i brokułami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 200 gramów mąki krupczatki,
  • 100 gramów masła,
  • pół łyżki kuchennej soli,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 3 jajka,
  • 100 mililitrów śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • pół łyżki kuchennej szalotki,
  • pół łyżki kuchennej suszonych pomidorów,
  • szczypta chili w płatkach,
  • 1 łyżka kuchenna startego sera litewskiego,
  • 15 świeżych smardzów,
  • 1 brokuł.

Sposób przygotowania:

  • Zimne masło posiekaj.
  • Dodaj do niego 200 gramów mąki i soli.
  • Wbij jajko i zagnieć ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz ją, zwiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj lekko posypując mogą.
  • Przełóż je do formy o średnicy 24 centymetrów.
  • Spód ciasta nakłuj widelcem.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  • Smardze oczyść i sparz dwukrotnie wrzątkiem.
  • Odsącz grzyby.
  • Brokuł pokrój na małe kawałki i sparz.
  • Śmietanę roztrzep z dwoma jajkami, dodaj ser, posiekaną szalotkę, koperek i resztę przypraw.
  • Gotową masę wylej na podpieczony spód tarty.
  • Na wierzch połóż smardze i pokrojone brokuły.
  • Piecz przez 20 minut w temperaturze 170°C.

Smacznego!

Jajecznica ze smardzami

Smardze i jajka idealnie do siebie pasują. Doprawione pomidorkami koktajlowymi, cebulką, pieprzem i solą świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 10 świeżych smardzów,
  • 5 jajek,
  • 1 cebula,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj smardze.
  • Odsącz grzyby by nie nasiąkły wodą.
  • Pokrój smardze w krążki.
  • Obierz cebule i posiekaj w kosteczkę.
  • Umyte pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Wrzuć cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodaj grzybów, pomidorów i wbij jajka.
  • Posyp pieprzem i solą do smaku.
  • Mieszaj aż jajka się zetną.

Smacznego!

Zapiekanka jajeczno-smardzowa w bułkach

Zapiekanka z bułką, smardzami i jajkami nada się na każdy posiłek dnia. Jest niesamowicie aromatyczna i apetyczna.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 1 długa bułka lub 4 małe bułeczki,
  • 15 świeżych smardzów,
  • 3 jajka,
  • 200 mililitrów śmietany kremówki 30%,
  • 4 łyżki sera typu feta,
  • 4 łyżki sera typu mozzarella,
  • 1 szalotka,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki oleju ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Bułkę pokrój na kromki grubości 1 centymetra.
  • Kromki posmaruj z obu stron olejem ziołowym.
  • Wyłóż nimi dno i boki naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
  • Smardze oczyść, opłucz i pokrój w krążki.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę i grzyby.
  • Smaż aż wyparuje z nich woda i zmiękną, a następnie przestudź.
  • Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i roztrzep widelcem.
  • Dodaj sery, przesmażone grzyby z cebulą, szczypiorek i natkę pietruszki.
  • Dopraw przyprawami według upodobania.
  • Przygotowaną masę wylej na podpieczone bułki.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama