Kurki idealnie komponują się śmietanie, farszu jajecznym i sałatce serowej. Ich przyrządzenie jest łatwe i przyjemne.

Reklama

Kurki są źródłem witamin B1, C, PP i E, które m.in. korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy i spowalniają procesy starzenia. Zawierają też takie minerały, jak cynk, wapń, fluor, jod i potas.

Kurki w śmietanie z rzeżuchą

Kurki w śmietanie z rzeżuchą to danie efektowne i łatwe w przygotowaniu.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 4 łyżki śmietany 12 %,
  • rzeżucha (do ozdoby),
  • 2 łyżki masła (do smażenia),
  • zioła prowansalskie (do smaku).

Sposób przygotowania:

  • Kurki wyczyść i umyj.
  • Do garnka wlej wodę i wrzuć kurki.
  • Gotuj przez 20-25 minut.
  • Po obgotowaniu odcedź kurki z wody.
  • Na patelni rozpuść 2 łyżki masła.
  • Wrzuć grzyby na patelnię i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś przez 15 minut.
  • Wyłóż na talerz i dodaj rzeżuchę. Gotowe.

Naleśniki z farszem jajeczno-kurkowym i rukolą

Jeśli masz ochotę na kurki, ale masz mało czasu, dobrym rozwiązaniem będą naleśniki z farszem jajeczno-kurkowym i rukolą.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 120 g mąki,
  • 4 jajka,
  • rukola (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 4 łyżki masła,
  • 300 g kurek.

Sposób przygotowania:

  • Mleko wymieszaj z mąką, jednym jajkiem i szczyptą soli na gładką, jednolitą masę konsystencji płynnej śmietany.
  • Usmaż z niej na patelni naleśniki.
  • Oczyszczone i wymyte kurki smaż przez 10 minut na maśle.
  • Do usmażonych kurek dodaj pozostałe, roztrzepane jajka oraz rukolę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Smaż aż jajka się zetną.
  • Gotowy farsz włóż do naleśników.
  • Złóż naleśniki w trójkąty. Gotowe.

Serowa sałatka z kurkami

Gdy w twoim domu pojawią się nieoczekiwani goście, łatwym i szybkim daniem będzie serowa sałatka z kurkami.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 300 g sera żółtego,
  • 1 słoik marynowanych kurek,
  • 100 g szynki,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku).

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj żółty ser.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Kurki odsącz z zalewy.
  • Szynkę, jajka i cebulę pokrój w kostkę.
  • Dodaj kurki wraz z szynką, jajkami i cebulą do startego sera.
  • Dodaj do tego majonez i musztardę.
  • Dopraw dla smaku pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Sałatkę przechowuj w lodówce. Gotowe.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama