Kilka mirabelek przełożono do szkalnego półmiska.
©irina/stock.adobe.com

Dżem z mirabelek to doskonały sposób na przygotowanie znakomitego dodatku do ciast, kanapek, rogalików, pączków i różnego rodzaju tart. Delikatny miodowy smak śliwek warto zaostrzyć cytrusowym aromatem, np. pomarańczowym. We wszystkich przetworach z mirabelek świetnie sprawdzają się też cynamon, goździki i wanilia.


Mirabelki często są problematyczne w drylowaniu, dlatego w przypadku odmiany, w której pestka ciężko odchodzi od miąższu najlepiej wykorzystać owoce do kompotu lub nalewki. Dobrym sposobem na pozbycie się mirabelkowych pestek, jest podgrzanie owoców do momentu aż popęka skórka – wtedy pestki z łatwością dadzą się oddzielić.


Przepis na dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru


Składniki:


Czas przygotowania: około 2 godziny
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie mirabelki, oczyść je ze wszystkich listków i gałązek.
  • Wydryluj owoce lub umieść w dużym garnku, dolej 7 łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż skórka popęka i pestki będą z łatwością oddzielać się od miąższu.
  • Usuń wszystkie pestki, najlepiej przecierając owoce przez sito.
  • Do mirabelek dodaj pomarańczową skórkę, cynamon i sok z pomarańczy, gotuj wszystko na małym ogniu często mieszając do momentu, aż dżem uzyska pożądaną konsystencję i stanie się szklisty.
  • Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj przez około 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie - około 85 stopni Celsjusza.
  • Postaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce.


Przepis na kompot z mirabelek bez drylowania


Składniki:

  • 2 kg mirabelek, najlepiej żółtych i czerwonych,
  • 0,5 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 litry wody,
  • 1 kg cukru,
  • 10 goździków.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj mirabelki.
  • Przygotuj duże 500 ml słoiki, pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć je wrzątkiem.
  • Przygotuj syrop: w garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i przyprawy. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż syrop zacznie gęstnieć. Łyżką usuń z powierzchni syropu tzw. szumy.
  • Do każdego słoika włóż porcję mirabelek – do ¾ wysokości i zalej gorącym syropem - około 4 centymetrów od wieczka.
  • Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj przez około 30 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie.
  • Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.


Smacznego!