kurczak z risotto
© M.studio/Fotolia.com

Przepisy na kurczaka oraz risotto z niebieskim serem pleśniowym

kurczak z risotto
© M.studio/Fotolia.com

Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.

 

Niebieskie sery pleśniowe mają ostry smak i specyficzny zapach. Można wybierać spośród serów typu Lazur, Gorgonzola, Roquefort czy Stilton.

Przepis na soczystą pierś kurczaka faszerowaną niebieskim serem pleśniowym

Grubszej piersi z kurczaka może nie wystarczyć grillowanie na patelni. Aby nie była surowa w środku, warto ją dopiec w dobrze nagrzanym piekarniku i po kilkunastu minutach sprawdzić, czy drób jest gotowy.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj pierś z kurczaka, usuń białe błonki i podziel ją na pół.
  • Nie rozbijaj fileta, tylko natnij pierś drobiową w najgrubszym miejscu na długość kilku centymetrów.
  • Wymieszaj w miseczce rozdrobnione ser pleśniowy i suszone pomidory, liście szpinaku, czosnek, sól i pieprz.
  • Natrzyj kurczaka z zewnątrz solą i pieprzem, a wnętrze kieszonek nafaszeruj serową masą, lekko dociskając.
  • Zaciśnij brzegi mięsa palcami i zabezpiecz nadzienie przed wypadnięciem wykałaczkami.
  • Grilluj piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony na zwilżonej olejem patelni grillowej, kilkakrotnie odwracając mięso.
  • Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza i zapiekaj około 15-20 minut.
  • Podawaj piersi drobiowe w całości bądź pokrojone na plastry, posypane listkami bazylii, z opiekanymi ziemniakami i puree z selera.

Przepis na warzywne risotto z niebieskim serem pleśniowym

Klasyczne risotto jest czteroskładnikowe i dość kaloryczne. Robi się je z ryżu, wina, masła i parmezanu. Można je urozmaicić, dodając owoce morza, kawałeczki piersi z kurczaka, pieczoną dynię czy gotowane na parze brokuły.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 gramów ryżu do risotto,
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • 400 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 70 mililitrów śmietanki 30%,
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 100 gramów parmezanu,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • W głębokim rondlu rozgrzej oliwę.
  • Dodaj plasterki pora, czosnek i duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, często mieszając.
  • Wrzuć do rondla ryż i smaż przez 3 minuty.
  • Zwiększ gaz pod garnkiem, dolej wino i mieszaj co chwilę, aż do odparowania płynu.
  • Zmniejsz ogień, stopniowo dolewaj bulion warzywny porcjami, gdy poprzednia odparuje.
  • Wlej do rondla śmietankę i często mieszaj ryż przez kilka minut.
  • Zdejmij risotto z ognia, dodaj ser pleśniowy, parmezan, zioła, szczyptę soli i pieprzu.
  • Dokładnie wymieszaj i podawaj posypane natką pietruszki.
     

     

  • Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Sprawdź przepisy z wykorzystaniem serów pleśniowych.
  • Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
  • Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49